Nieuws
_DSC9283 -jpg klein.jpg

Werkgestraften vullen kerstpakketten voor voedselbank

Tomaten, aubergines, Chinese kool, spruiten, paprika en rode kool. Als de bevlogen projectbegeleider Mohammed Eid van Voedselbank Goed Ontmoet uit Bergen op Zoom opsomt wat er normaal gesproken in het voedselpakket zit, valt meteen de grote hoeveelheid groente op. In het centraal magazijn helpen werkgestraften de pakketten samen te stellen. Tegen het einde van het jaar hoort daar ook het samenstellen van goed gevulde kerspakketten bij.

Op de foto: Mohammed Eid stuurt wekelijks 140 vrijwilligers aan in het centrale magazijn van Voedselbank Goed Ontmoet.

Door scherpere inkoop van voedselfabrikanten merken de voedselbanken dat het moeilijker wordt de pakketten te vullen. Wim van den Bersselaar is één van de zeven bestuursleden van Goed Ontmoet. Hij is onder andere verantwoordelijk voor Logistiek& Transport. Van den Bersselaar: ‘We doen ons best, het lukt gelukkig altijd weer. Met Kerst starten we de jaarlijkse boodschappenactie. In meer dan 30 supermarkten vragen we winkelende mensen wat boodschappen te doneren aan de voedselbank. Daar wordt altijd enthousiast aan meegewerkt. Dus ook dit jaar maken we onze klanten weer blij met een goed gevuld kerstpakket!’.    

Door andere mensen te helpen, ga je jezelf ook beter voelen

Eerlijke kans

Mohammed Eid is de bevlogen begeleider die vrijwilligers in het centraal magazijn van de Voedselbank aanstuurt. ‘Iedere week zetten we ons met ruim 140 vrijwilligers in om pakketten te maken voor zo’n 400 gezinnen. We verspreiden deze over zes uitgiftepunten in omliggende gemeentes.’ Eid is enthousiast over de inzet van werkgestraften. ‘Het kan soms tegenzitten in het leven, dat heb ik ook meegemaakt toen ik overspannen was. Door andere mensen te helpen ga je jezelf ook beter voelen. Daarom ben ik in 2005 als vrijwilliger bij Goed Ontmoet begonnen. De sfeer in het magazijn is altijd positief en vriendelijk. We doen niet geheimzinnig, maar vaak weten andere vrijwilligers niet wie de werkgestraften zijn. Zo krijgt iedereen een eerlijke kans.’

Verantwoordelijkheid nemen

Wim van den Bersselaar voegt daaraan toe: ‘Het is goed dat de voedselbank er is, maar ons doel is natuurlijk dat mensen ons niet meer nodig hebben. We werken met een koel hoofd, maar met een warm hart. We helpen mensen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dus als een klant naar verslavingszorg wordt doorverwezen, controleren we of iemand ook daadwerkelijk is geweest. Hetzelfde doen we met werkgestraften: we laten ze in hun waarde, maar benadrukken dat we op ze rekenen. En het werkt, we kunnen altijd op ze rekenen’.   

Kromme komkommers

‘Goed Ontmoet staat in de landelijke top 3 van voedselbanken als het aankomt op zo uitgebalanceerd mogelijke pakketten’, vertelt Mohammed Eid trots. Dat is voornamelijk te danken aan de vrijgevigheid van boeren en tuinbouwers uit de buurt. ‘Als er kromme komkommers zijn, of tomaten die niet helemaal rond zijn, kunnen ze niet verkocht worden. Maar ze smaken natuurlijk prima. Ik ben blij dat we op deze manier voedselverspilling tegengaan.’

Dit is een bewerkt artikel uit de vandaag verschenen 'Werkstraf in uitvoering' van december 2018. De Werkstraf in uitvoering is een krant voor werkstrafprojecten van Reclassering Nederland. 

Geplaatst op 14 december 2018