Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Reclasseringswerker bezoekt een gevangene in de gevangenis en praat via een klein luikje.

(Internationale) samenwerking

Bureau Buitenland maakt zich sterk voor internationale samenwerking voor reclasseringswerk. We werken hieraan binnen de voorwaarden van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Door goed samen te werken, willen we de kwaliteit van reclasseringsdiensten in andere landen verbeteren.

We werken samen met verschillende organisaties

Bureau Buitenland werkt namens de 3 Nederlandse reclasseringsorganisaties: Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ en het Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering. Daarnaast werken we met verschillende andere (internationale) organisaties samen.

CEP
De CEP is de Europese reclasseringsvereniging. CEP is er voor Europese samenwerking in detentiebegeleiding, reclassering en ondersteuning bij het terugkomen in de samenleving thuis of in het land van gevangenschap.
DJI-Internationale Overdracht Strafvonnissen (IOS)
De afdeling Internationale Overdracht Strafvonnissen (IOS) behandelt verzoeken van Nederlandse gedetineerden in het buitenland voor overplaatsing naar Nederland. Het gaat om Nederlandse gedetineerden die hun buitenlandse gevangenisstraf in Nederland willen uitzitten. Ook buitenlanders die in Nederland in de gevangenis zitten, kunnen bij IOS terecht. Bijvoorbeeld als zij hun straf in eigen land willen uitzitten. Het IOS is een onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen. 
Gemeenten
Een ex-gevangene heeft verschillende zaken nodig om goed terug te kunnen komen in de samenleving. Denk aan identiteitspapieren, onderdak, inkomen en soms ook zorg. De taak om nazorg te bieden ligt bij de gemeenten. De meeste gemeenten hebben een coördinator die ex-gevangenen hierbij steunt. Ook kan de coördinator van de gemeente de weg wijzen naar hulp. Nazorg bij de gemeente is vrijwillig. Daarom kan dit alleen met toestemming van de persoon die gevangen heeft gezeten. De regiocoördinator van Bureau Buitenland doet de aanmelding voor gevangenen in het buitenland.
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bureau Buitenland werkt nauw samen met de Directie Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie biedt consulaire bijstand met aandacht voor gezondheid, rechtsgang en financiële zaken. Ook geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken praktische informatie over gevangen zijn in het buitenland.
PrisonLAW
PrisonLAW helpt sinds 2002 Nederlandse gevangenen in het buitenland. PrisonLAW werkt onafhankelijk, met het belang van de gevangenen voor ogen.
Stichting Epafras
Stichting Epafras biedt de gedetineerde geestelijke bijstand.
Stichting Dutch&Detained
Stichting Dutch&Detained geeft Nederlandse gevangenen in de zogenaamde ‘zorglanden’ onafhankelijk juridisch advies.
Stichting Lawyers Across Borders
Stichting Lawyers Across Borders geeft Nederlandse gevangenen in de overige landen onafhankelijk juridisch advies. Dit zijn landen in de EU, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en Singapore.
Stichting Educatie Achter Buitenlandse Tralies (EABT)
Bureau Buitenland werkt samen met de stichting Educatie Achter Buitenlandse Tralies (EABT). Deze stichting heeft een cursusaanbod samengesteld voor gevangenen.

Samenwerkingsprojecten

Ook doet Bureau Buitenland mee aan projecten in het buitenland over reclasseringswerk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken of de Europese Unie betalen de meeste projecten. Ook met Nederlandse ambassades voeren wij afgesproken samenwerkingen uit. Zo dragen we bij aan het overheidsbeleid voor opbouw van de rechtstaat in andere landen. Het doel hiervan is de professionalisering van de Europese reclasseringspraktijk.

Caribisch Nederland

Stichting Reclassering Caribisch Nederland (SRCN) reclasseert op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Bureau Buitenland ondersteunt de SRCN in haar activiteiten.

Meer weten?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Op onze contactpagina kun je verschillende folders aanvragen of direct contact met ons opnemen.

Contact opnemen?

Heb je het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op.

Contact