Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Mederwerkster van de reclassering poseert voor de gevangenis in Nieuwersluis

OverReclassering Nederland

Reclassering Nederland is een onafhankelijke stichting. Er werken ongeveer 2.000 medewerkers. Reclasseren is een wettelijke taak. Onze medewerkers zijn experts: ze hebben veel kennis van crimineel gedrag en maatregelen die werken. En ze weten hoe ze cliënten kunnen helpen. Ons werk is mensenwerk. We gebruiken wetenschappelijke aanpakken en inzichten.

De 4 belangrijkste taken die wij daarvoor uitvoeren:

  • Advies: we geven advies aan rechters, officieren van justitie en gevangenisdirecteuren over een dader of verdachte. Het advies geeft antwoord op de vraag: wat is er nodig om te voorkomen dat iemand (weer) een strafbaar feit pleegt?
  • Toezicht: we houden toezicht op een dader of verdachte en controleren of deze zich aan de regels en bijzondere voorwaarden houdt die zijn opgelegd. Zoals het dragen van een elektronische enkelband.
  • Werkstraf: we zorgen dat mensen met een werkstraf deze ook kunnen uitvoeren.
  • Gedragstrainingen: we geven gedragstrainingen aan daders of verdachten.

We werken met daders om slachtoffers te voorkomen. Voor verschillende groepen daders en verdachten hebben we verschillende aanpakken. Zoals voor jongvolwassenen, zedendaders en mensen die huiselijk geweld plegen.

Ook werken wij veel samen met andere organisaties. Niet alleen met organisaties binnen het strafrecht, maar ook met gemeenten, woningcorporaties en andere maatschappelijke organisaties.

Op de onderstaande pagina’s lees je meer over Reclassering Nederland en hoe wij werken.

Zoek een locatie bij jou in de buurt

Bekijk locaties