Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Medewerkster van de reclassering loopt door een gang bij het Openbaar Ministerie

Jaarverslag 2023: reclassering al 200 jaar dichtbij

In 2023 vierde de reclassering haar tweehonderdste verjaardag. Al tweehonderd jaar zetten we ons in voor daders en verdachten om slachtoffers te voorkomen.

Benieuwd naar hoe wij stilstonden bij dit jubileum en wat Reclassering Nederland nog meer deed in 2023? Je leest het in ons jaarverslag.

Uitgeschreven tekst
Johan Bac, algemeen directeur:

2023 was een heel bijzonder jaar, want we vierden onze tweehonderdste verjaardag als reclassering en dat hebben we op allerlei manieren, hebben we daarbij stilgestaan.
Met collega’s in het land, op allerlei plekken, met een parade, met interviews, met lezingen, met een website en een feest.

Kortom op heel veel punten. We hebben ook heel veel voorbereidingen gedaan voor een wereldcongres begin van dit jaar, waarbij we met collega’s uit de hele wereld stil hebben gestaan bij de toekomst van de reclassering.

Kortom, het was een heel bijzonder jaar. Ik ben heel trots op deze prachtige organisatie. Ik kijk goed terug op 2023.

Monique van Walt van Praag, directeur personeel & bedrijfsvoering:

Twee thema’s zijn mij in het bijzonder bijgebleven. Vitaliteit hebben we echt goed op de kaart weten te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het Vitaliteitsbudget uit de cao, maar ook de Vitaliteitsweek met allerlei trainingen en online seminars die heel positief ontvangen zijn.
En tegelijkertijd hebben we ook het gesprek in de organisatie opgestart over de verbinding tussen de ziel en zakelijkheid. Kortom een mooi jaar om op terug te kijken.

Jessica Westerik, directeur uitvoering & ontwikkeling:

2023 was voor mij echt een overgangsjaar na Covid en dat zat vooral in de manier waarop we met elkaar zijn gaan samenwerken. We hebben de digitale samenwerkingsvormen echt omarmd en dat doen we op allerlei plekken en het is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons werk.

Maar tegelijkertijd zijn we toch ook wel weer opnieuw de oude samenwerkingsvormen, dus echt met elkaar in contact zijn op locaties, face to face, opnieuw gaan waarderen.
En passen we dat ook weer toe. Bijvoorbeeld bij casuïstiek.

Verder viel mij ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op. We hebben een enorme doorstroom gezien van collega’s.

Aan de ene kant collega’s die weggingen en die we ook heel erg gingen missen en aan de andere kant heel veel nieuwe collega’s die binnenkomen en die uiteindelijk heel veel energie en een fris elan aan de organisatie hebben gegeven.

Deel op