Naar de navigatie

Jim en Mark geven de training Online Criminaliteit: "het omvat meer dan je denkt"

We zijn met z’n alleen steeds meer online. Ook de cliënten van de reclassering. Welke invloed heeft dat op ze? Hoe ga je het gesprek daarover aan? Trainers Jim en Mark geven de training Online Criminaliteit aan medewerkers van de reclassering. “Wij helpen ze de juiste vragen te stellen.”

“Vaak denken mensen bij online criminaliteit gelijk aan cybercrime, zoals hacken, DDoS-aanvallen of ransomware, maar het omvat veel meer”, vertelt Mark. “Iedereen begeeft zich tegenwoordig steeds meer online. Daarmee is ook een deel van de ‘traditionele’ criminaliteit naar het digitale domein gegaan. Denk aan bedreiging, afpersing, stalking en oplichting. Marktplaatsfraude is een bekend voorbeeld.”

Online ontremming

Gedrag is online vaak ook anders dan in de fysieke wereld. Jim licht toe: “Er kan sprake zijn van extra ontremming. Dat heet met een mooi woord het online disinhibitie-effect. Dat komt ook voort uit de eigenschappen van het internet. Het is, onder andere anoniemer en onpersoonlijker. Je kunt met een muisklik meerdere slachtoffers maken op elk moment van de dag. Je hoeft er ook de deur niet voor uit. Iemand die de hele dag binnen zit kan zo toch dingen uitspoken die niet in de haak zijn.”

Geen whizzkid

Ook bestaat het misverstand dat alle daders van cybercrime veel computervaardigheden hebben en bijvoorbeeld kunnen programmeren. Dat komt voor, maar is zeker niet altijd het geval. Jim: “Je kunt ook gehackt worden als je ex je wachtwoord nog weet en inlogt op jouw account. Mark vult aan: “En tegenwoordig kun je online kant-en-klare (tools voor) DDoS-aanvallen kopen. Daarvoor hoef je echt geen whizzkid te zijn. Even via Google zoeken en je hebt zo een paar aanbieders gevonden.”

Bewustwording en de juiste vragen

De training is daarom ook gericht op bewustwording van wat er allemaal online plaatsvindt, wat er met een beetje zoeken allemaal te vinden is. En hoe dat invloed kan hebben op je cliënten, het strafbare gedrag en de risico’s. Mark: “Het is daarbij ook niet nodig om van elke app of online platform precies te weten hoe dat werkt. Het gaat erom dat je in staat bent om de juiste vragen te stellen en dat je je bewust bent van de mogelijke impact van iemands online gedrag. Bij een pleger van een overval vraag je je bijvoorbeeld misschien niet direct af hoe zijn online leefwereld heeft bijgedragen aan het delict. Totdat blijkt dat hij het wapen heeft besteld via het darkweb.

Deze training geeft medewerkers kennis en handvatten om daar dan op een goede manier het gesprek erover aan te gaan.” Mark besluit: “En verder laat de training zien dat bij online delicten vooral ook veel hetzelfde blijft in het reclasseringswerk.”

Deel op