Nieuws
BonteHondSTRAF

Theatergezelschap BonteHond maakt theatervoorstelling over de werkstraf

Het theatergezelschap BonteHond uit Almere werkte het afgelopen jaar, in samenwerking met Reclassering Nederland aan STRAF: Een theaterproductie over de werkstraf. De theatervoorstelling gaat in Juni in première op Oerol. Op 23 mei was de presentatie voor collega’s én cliënten van de reclassering.

Het idee ontstond toen Artistiek leider Judith Faas een groepje werkgestraften afval zag prikken op het strand. Haar nieuwsgierigheid naar het verhaal van deze mensen én de werkstraf leidde uiteindelijk tot de theaterproductie. Samen met het creatieve team van de productie zocht zij contact met Reclassering Nederland. Met behulp van collega’s uit Almere werd de voorstelling ontwikkeld. Een voorstelling die gaat over de werkstraf en de mensen die deze dagelijks uitvoeren. Wanneer ben je een boefje en wanneer een crimineel? Waar ligt de grens, en als je die overstapt, kun je dan nog terug?

De productie speelt zich op een werkstrafproject. Tijdens de voorstelling volgt het publiek de werkdag van de werkgestraften en hun begeleiders op het toneel. We ontmoeten in eerste instantie daders, boeven & criminelen. Doorgewinterde werkstrafhaantjes en gespannen starters en alles daar tussen in. Maar die boeven, die criminelen. Het zijn mensen: het zijn wij, tevens de kernboodschap van de voorstelling.

Samenwerking
Om tot een goed beeld van de werkstraf te komen heeft de cast ook zelf een dag meegewerkt op een werkstrafproject. Hier spraken zij reclasseringscollega’s en werden zij geroerd door de verhalen achter de werkgestraften. Collega Ellen Stegenga was een van de aanspreekpunten tijdens de ontwikkeling van de productie: “Toen we benaderd werden door BonteHond was ik meteen enthousiast. In goed overleg met de directie hebben besloten de samenwerking aan te gaan. Het was een bijzonder proces waar BonteHond en de cast van de voorstelling oprecht geïnteresseerd waren in de werkstraf. De voorstelling was een mooie, integere en herkenbare vertaling van onze dagelijkse praktijk.”

Mede door het ontwikkelen van deze productie heeft BonteHond zichzelf ook aangesloten als werkstrafproject bij de reclassering. Vorig jaar ontvingen zij hun eerste werkgestrafte. Na het uitvoeren van zijn werkstraf is deze jongen blijven hangen als vrijwilliger. Ruim een jaar later staat hij op het podium als acteur, hij speelt een van de werkgestraften in de voorstelling.

STRAF, in juni in première
De theatervoorstelling  STRAF van BonteHond gaat op 11 juni in première op het festival ‘Oerol’ op Terschelling, en is daar, in eerste instantie, exclusief te zien. De voorstelling wordt van 10 juni tot en met 19 juni dagelijks gespeeld. Meer weten? Lees dan verder op de website van Oerol.

Basje

Bas Oeijen

Communicatiemedewerker
Geplaatst op 2 juni 2022