Nieuws
NBB_00953849 man bij zee cosa.jpg

Reclassering Nederland zoekt vrijwilligers voor begeleiden zedendelinquenten

Reclassering Nederland is op zoek naar vrijwilligers om samen met professionals zedendaders te begeleiden. Vanuit COSA wordt gewerkt aan resocialisatie van zedendaders die onder toezicht staan van de reclassering. Het doel is nieuwe slachtoffers te voorkomen. In onder andere Den Haag en Rotterdam zijn nieuwe vrijwilligers welkom.

‘In het begin vindt iemand het vaak erg eng om vanuit een heel beschermde omgeving zoals een gevangenis of tbs weer de samenleving in te gaan. En twee jaar later zie je een persoon die weer een beetje meedraait in de maatschappij. Dat vind ik mooi om te zien, en daar draag je aan bij’, vertelt COSA-vrijwilliger Jorg. Hij heeft inmiddels vier zedendaders begeleid bij hun terugkeer in de samenleving: 'Ik vind, nadat iemand zijn straf heeft uitgezeten, dat hij een tweede kans verdient. Om die reden help ik deze mensen hun leven weer op orde te krijgen. En belangrijker: het voorkomt nieuwe slachtoffers. Met COSA kan je een bescheiden steentje bijdragen om de samenleving te beschermen.’

Ruim honderd COSA-vrijwilligers

Landelijk zijn er op dit moment bijna driehonderd vrijwilligers verbonden aan COSA. Zedendaders die meedoen moeten gemotiveerd zijn een delictvrij bestaan op te bouwen. Drie tot vijf vrijwilligers begeleiden samen één zedendader. Er is rechtstreeks contact tussen vrijwilligers en een coördinator van Reclassering Nederland. Ook is er ondersteuning vanuit andere professionals, zoals politie en de GGZ.

‘Ik ben in de verste verte geen geiten wollen sok’, lacht Jorg. ‘De vrijwilligers zijn een afspiegeling van de hele samenleving; van gepensioneerde, chauffeur, tot iemand met een kantoorbaan. Je hoeft niet gestudeerd te hebben.’  Vrijwilligers krijgen een grondige training vooraf en ondersteuning en begeleiding door deskundigen van de reclassering. Een speciale vooropleiding of achtergrond is niet nodig.

Vrijwilligers gezocht in de buurt van Den Haag, Rotterdam, Enschede, Nijmegen, Zutphen, Zwolle, Breda, Roermond, Middelburg, ’s-Hertogenbosch, Venray, Eindhoven en Tilburg.

Isolement doorbreken

‘Zedendaders moet je niet aan hun lot overlaten of isoleren', zegt Jorg. 'Ze zitten vaak aan de onderkant van de samenleving. Als een zedendader in een sociaal isolement raakt, is de kans op herhaling veel groter. Daarom stimuleren we de opbouw van een sociaal netwerk, reflecteren op gedrag en helpen we ook bij alledaagse zaken.' Bij signalen die wijzen op mogelijke herhaling, geven vrijwilligers dat direct door aan de reclassering. 

Minder recidive

Uit onderzoek blijkt dat de COSA-aanpak werkt. In Canada en Engeland leidde het tot 75 procent minder recidive. In Nederland werden in ruim zeven jaar circa 130 zedendaders begeleid, waarvan er een keer iemand opnieuw de fout inging door kinderporno te downloaden.

Interesse?

Interesse om vrijwilliger te worden? Klik hier om je aan te melden. Of kijk op www.cosanederland.nl

‘Heb je een open houding, ben je op mensen gericht en wil je meehelpen de maatschappij veiliger te maken? Dan kan je meedoen.’
Geplaatst op 7 juni 2018