Nieuws
230216 Header Website 200 Jaar

Reclassering Nederland: al 200 jaar dichtbij

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat onder meer Hendrik Suringar het ‘Nederlands Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen’ oprichtte. Hiermee was de eerste georganiseerde reclassering een feit.

Reclassering Nederland grijpt haar 200 jarig bestaan aan om het hele jaar door op een feestelijke manier stil te staan bij haar geschiedenis en vooruit te kijken naar toekomstige ontwikkelingen.

‘Oudste reclasseringsorganisatie ter wereld’

Johan Bac, directeur Reclassering Nederland: “Onze geschiedenis eren, goed vieren dat we er toe doen in de samenleving en toekomstplannen maken. Dat willen we met ons 200-jarig bestaan in 2023 echt samen doen. 200 Jaar is een unieke mijlpaal. Maar weinig zelfstandige organisaties in Nederland, werkzaam in het publieke domein, hebben zo’n lange aanwijsbare geschiedenis. Sterker nog, we zijn de oudste reclasseringsorganisatie ter wereld voor zover wij weten.”

De blik vooruit

Reclassering Nederland werkt met daders om slachtoffers te voorkomen en de samenleving veiliger te maken. Reclasseren doen we dichtbij reclassenten en midden in de maatschappij. Dat vraagt om een blik vooruit; de reclassering moet zichzelf steeds opnieuw uitvinden om haar werk zo goed mogelijk te kunnen doen binnen de heersende tijdgeest.

“Ons werk is mensenwerk. Ik maak een diepe buiging voor de tienduizenden reclasseringswerkers toen en nu, die dit mooie en moeilijke werk elke dag doen. Steeds vaker maken we als professionals en organisatie deel uit van een grotere aanpak in buurt en bajes. We moeten daarvoor voldoende toegerust blijven met mensen, informatie en middelen. Waar kan ons werk makkelijker of eenvoudiger? Ons werk moet toekomstbestendig blijven. We kijken daarbij heel goed naar hoe ons werk gebiedsgericht én veiliger kan in een complex en steeds veranderend werkveld”, aldus Bac.

Online collegetour, reclasseringsparade en wereldcongres

Reclassering Nederland viert haar verjaardag het hele jaar met verschillende activiteiten. Die gaan grotendeels over de inhoud van het reclasseringswerk. Hoe heeft het werk zich ontwikkeld, welke innovaties zijn er en herhaalt de geschiedenis zich soms? Samen met professionals uit ons werkveld, ketenpartners en onderwijs laten we ons hierover inspireren.

Op 7 maart start onze online collegetour, waarbij strafrecht- en slachtofferadvocaat Peter Schouten samen met Perspectief Herstelbemiddeling de reeks van vijf online colleges aftrapt. In onze vijf regio’s vinden van mei tot en met september live evenementen plaats voor ketenpartners: de reclasseringsparade. Tot slot, in 2024 organiseert Reclassering Nederland het World congres on Probation and Parole in Den Haag. Op dit congres komen experts, onderzoekers en reclasseringswerkers uit de hele wereld bij elkaar. We staan daar stil bij de waarde van reclasseren in Nederland en ver daarbuiten, in een snel veranderende wereld, geworteld in de rechtsstaat. Daarbij laten we ons inspireren door collega’s uit de hele wereld.

Meer informatie?

Op onze geschiedenis website kunt u meer lezen over 200 jaar reclassering. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen op ons online festivalterrein. Maak een account aan om op de hoogte gehouden te worden van alle activiteiten.

Voor journalisten

Werkt u in de media en wilt u meer weten over onze activiteiten? Neem gerust contact met ons op via pers@reclassering.nl.

Geplaatst op 3 maart 2023