Blog
20201031 152242

Werkstraf in Arnhem: 'Wat een klerenzooi!'

Door de stop bij de werkstraffen tijdens de eerste coronagolf, stapelden de werkstraffen zich flink op. In regio Oost zijn ze nu bezig met een inhaalslag en hebben de samenwerking gezocht met 2Switch, een kringlooporganisatie in de regio. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor een groot aantal kledingcontainers op straat. Medewerker werkstraffen Annemieke werd ingevlogen wegens een tekort aan werkmeesters en ging er samen met een groep werkgestraften aan de slag.

“Onze berg werkstraffen is ongeveer gelijk aan de berg kleding die we aantreffen bij 2Switch, want tijdens de eerste lockdown is men massaal gaan opruimen en zaten de containers propvol. Voor de duur van een aantal maanden zijn we een samenwerking gestart met deze kringlooporganisatie; elke vrijdag en zaterdag is er bij 2Switch plek voor vijftien cliënten en wij leveren twee werkmeesters om het te begeleiden. Hoe mooi is het dat wij helpen met het sorteren van hun berg en wij op die manier onze berg wegwerken? 

Uitval van werkmeesters boden een kans voor mij

Alsof het zo moest zijn, vielen er in de week voor de kick-off een aantal werkmeester uit; positieve coronatesten, thuisquarantaine uit voorzorg, je kent het wel. Maar elke nadeel heeft zijn voordeel en in dit geval mijn voordeel, want ik mocht de plek van een werkmeester innemen, samen met een corona- en quarantainevrije werkmeester.

In mijn oude kloffie meldde ik mij vrijdag bij het project. De eerste cliënt had zich ook al gemeld en daarna druppelden de andere cliënten een voor een binnen. Van de vijftien kwamen er uiteindelijk zeven, maar wel zeven supergemotiveerde! De sfeer was vanaf de ontvangst in de kantine goed, er was een soort samenhorigheid, misschien wel omdat we geen van allen wisten wat ons te wachten stond.

Sorteren in vier categorieën

We kregen een welkomspraatje van de meneer van het project met op het eind de uitleg van de werkzaamheden. Kort gezegd: zakken kleding en schoenen openscheuren en sorteren in vier stromen:

  • Bruikbare kleding
  • Bruikbaar textiel (beddengoed, handdoeken etc.)
  • Schoenen, riemen en tassen
  • Afval (kapotte kleding, afgetrapte schoenen en letterlijk afval)

En daar gingen we! Zak voor zak ging open. De inhoud van de zakken was van het ene uiterste naar het andere. Van spiksplinternieuwe kleding tot op de draad versleten vodden. Van leren strings tot aan tent-onderbroeken. Van promotiemateriaal tassen tot neppe Louis Vuittons. Van gloednieuwe leren laarzen in doos tot afgetrapte zweetgympen. Van dekbedhoezen in verpakking tot matrashoezen met vlekken en gaten. Af en toe vloog er een kledingstuk door de lucht, want dat bewuste stuk moest door iedereen gezien worden.

Gelukkig kregen wij wel werkhandschoenen beschikbaar gesteld, want sommige zakken waren te ranzig voor woorden. Ik zal jullie de details besparen. Toch heb ik geen van de cliënten horen klagen, de sfeer bleef onveranderd goed.

Wij hebben die eerste dag 56 uur werkstraf én 6000 kilo kleding weggewerkt. Een win-win situatie! Op naar de volgende werkdagen…"

Werk jij bij een organisatie die ook wel wat hulp van werkgestraften kan gebruiken? Laat het ons weten! Check deze pagina en dan horen we graag van je.

Geplaatst op 5 november 2020