Elektronische Controle

Reclassering Nederland maakt regelmatig gebruik van Elektronische Controle (EC) bij het uitvoeren van een toezicht. Dan controleren we met een elektronische enkelband of een dader of verdachte zich houdt aan een gebiedsverbod of een gebiedsgebod. 

Elektronische Controle is de verzamelnaam voor elektronische instrumenten die het reclasseringstoezicht ondersteunen. 'EC' maakt altijd onderdeel uit van een reclasseringstoezicht en is een combinatie van controle en begeleiding. 

Doel Elektronische Controle

Met behulp van Elektronische Controle controleren wij of veroordeelden zich houden aan bijzondere voorwaarden zoals een locatieverbod en/of locatie- of alcoholgebod. Bij een locatieverbod mag een persoon op vastgestelde plekken niet komen. Bijvoorbeeld in de buurt van een eventueel slachtoffer of in de buurt van een voetbalstadion of uitgaansgebied.

Bij een locatiegebod moet een persoon juist op bepaalde tijden ergens zijn, meestal thuis. Het is mogelijk dat iemand zowel een locatiegebod als een locatieverbod heeft. De reclassering controleert of iemand zich hieraan houdt met Elektronische Controle, ofwel: de enkelband. 

Dag en nacht

Bij Elektronische Controle draagt iemand dag en nacht een enkelband. Zo kunnen we risico’s beperken, structuur in zijn of haar leven (terug) brengen en eventuele slachtoffers beschermen.

Lees hier meer over de soorten enkelbanden en de toepassing ervan in het strafproces.  

Vragen of contact? Vul dan het vragenformulier in.

03:19

"Ik sta met één been buiten"