Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

COSA

Geen geheimen, geen nieuwe slachtoffers. Daar draait het om bij COSA.

COSA is een aanpak waarmee zedendaders weer een bestaan kunnen opbouwen in de samenleving zonder strafbaar gedrag. Vrijwilligers vormen een kring rond een zedendader, de COSA-cirkel. COSA staat voor Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid.

Risico op terugval

Zedendaders hebben na hun straf vaak moeite om weer een bestaan op te bouwen. De buurt, familie en vrienden accepteren hen vaak niet (meer). Er is kans op eenzaamheid. Deze situatie geeft het grootste risico op een terugval.

Voorkomen

COSA is een aanpak die helpt om die terugval te voorkomen. Vrijwilligers ondernemen activiteiten met de dader en luisteren. Zij krijgen een training van 2 dagen om vrijwilliger te worden. Hierop leren zij meer over COSA. Bijvoorbeeld over de rol en de positie van het vrijwilliger zijn. En de problemen die ze tegen kunnen komen. Ook leren zij om al vroeg risico’s te herkennen. Die geven zij door aan de professionele begeleiders.

Kleinere kans op herhaling

COSA zorgt er zo voor dat de kans op herhaling kleiner wordt. Zedendaders doen vrijwillig mee aan COSA, maar niet zonder regels en heldere afspraken.