Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

COSA: voor zedendaders die zonder strafbaar gedrag willen leven

Geen geheimen, geen nieuwe slachtoffers. Daar draait het om bij COSA. COSA is aanpak waarmee zedendaders veel begeleiding krijgen. Zo kan je weer een bestaan opbouwen in de samenleving zónder strafbaar gedrag.

Er alleen voor staan en eenzaamheid voorkomen

Naast straf, gedwongen behandeling of een voorwaardelijke veroordeling heeft iedereen recht op een nieuwe kans. Voor zedendaders is dit extra moeilijk, omdat de samenleving hen niet accepteert. Er alleen voor staan en eenzaamheid komen vaak voor. Maar juist deze situatie maakt het risico op herhaling van strafbaar gedrag groter. Daarom is er COSA.

Hoe is de COSA-aanpak ontstaan?

In 1994 vormde een dominee in het Canadese stadje Hamilton een ‘circle of support’ rond de 41-jarige Charlie. Charlie was een vrijgekomen zedendader. Zij hielpen Charlie om niet opnieuw de fout in te gaan. Zo ontstond de aanpak COSA (Circles of Support and Accountability). In Canada en Engeland is de COSA-aanpak al jaren succesvol. De aanpak zorgt daar voor 75% minder kans op herhaling van strafbaar gedrag. In 2009 startte Reclassering Nederland met COSA.

Kleinere kans op herhaling

Ook hier in Nederland zorgt COSA voor een veel kleinere kans op herhaling. De afgelopen jaren hebben ongeveer 216 zedendaders steun gekregen. 96% pleegde niet opnieuw een strafbaar zedenfeit.

“De COSA-cirkel is een veilige plek waar ik geen afwijzing voel. Daardoor kan ik aan mezelf werken en lopen spanningen minder hoog op. ”

-Fred, deelnemer aan COSA

 

Menselijk contact en controle

Bij COSA werken vrijwilligers en professionele begeleiders samen. Zij helpen voorkomen dat een zedendader er alleen voor komt te staan. Vrijwilligers gaan samen met jou sociale activiteiten doen. Dat zijn dingen die je leuk vindt. Zo kom je makkelijk met elkaar in gesprek. Vrijwilligers en de COSA-coördinator van Reclassering Nederland hebben ook contact met elkaar.

Oren en ogen voor beroepskrachten

De vrijwilligers zijn er voor jou als zedendader. Maar zij zijn ook de oren en ogen van de professionele begeleiders. Als vrijwilligers risicogedrag zien, zullen zij hierover met jou in gesprek gaan. Ook brengen zij de cirkelcoördinator van de reclassering op de hoogte. Deze schakelt als dat nodig is, andere hulp of begeleiding in.

Wil je meedoen aan COSA?

Je kunt vrijwillig meedoen aan COSA. Als je meedoet, maken we wel afspraken met elkaar. Daarom zetten zedendaders die meedoen, hun handtekening onder een contract. De 2 belangrijkste afspraken zijn: ‘geen nieuwe slachtoffers’ en ‘geen geheimen’.

COSA is geschikt voor zedendaders die:

  • geen nieuwe slachtoffers willen maken
  • behandeling hebben of klaar zijn met de behandeling
  • (voor een deel) bekennen wat zij gedaan hebben
  • het anders en beter willen doen in hun leven
  • openhartig zijn over hun gevoelens en over het strafbare feit willen praten, ook over risico’s
  • zich aan afspraken met vrijwilligers, professionele begeleiders en reclassering houden
  • zich voor langere tijd willen verbinden aan COSA
  • de steun van vrijwilligers goed kunnen gebruiken

Ben je een zedendader en denk je dat COSA kan helpen?

Neem dan contact op met je reclasseringsmedewerker, begeleider of therapeut. Zij kennen alle voorwaarden om mee te kunnen doen. Je kunt ook direct contact met ons opnemen. Als je je aanmeldt, krijg je snel te horen hoe het verder gaat.

Contact met COSA

 

“Praten is heel belangrijk voor me geworden. Ik was een binnenvetter. Ik heb nooit geleerd om kritisch naar mezelf te kijken en me te uiten. Tijdens de therapie werd me duidelijk hoe belangrijk dat is. COSA-vrijwilligster Ria helpt me daar nu bij. Ze kan goed luisteren en stelt kritische vragen.”

-Ben, Deelnemer