Al 200 jaar dichtbij

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat onder meer Hendrik Suringar het ‘Nederlands Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen’ oprichtte. Hiermee was de eerste georganiseerde reclassering een feit. Als we terugkijken in de geschiedenis zie je dat de huidige reclassering hier rechtstreeks van afstamt. Genoeg reden dus om een feestje te vieren, te herdenken én vooruit te kijken. Want we werken elke dag met daders om slachtoffers te voorkomen en de samenleving veiliger te maken. En in vergelijking met 1823 vaker búiten dan binnen de gevangenis.

Boeiende geschiedenis

Als je de geschiedenis van de reclassering bekijkt, zie je een rode draad: reclasseren dichtbij reclassenten en de samenleving, door nauw betrokken, deskundige medewerkers, die onbevooroordeeld, daadkrachtig en verbindend hun werk doen. Wat je ook ziet, is dat de reclassering zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt om haar werk zo goed mogelijk te kunnen doen binnen de heersende tijdgeest. De geschiedenis krijgt dan ook een prominente plek in 2023.

Toekomstplannen maken

Uiteraard gaan we het in 2023 ook hebben over de inhoud van het reclasseringswerk. Hoe heeft het zich ontwikkeld, wat gaat goed en wat kan beter. Welke innovaties zijn er en herhaalt de geschiedenis zich soms? We willen dat vooral doen met professionals uit ons werkveld, (keten)partners en (wetenschappelijk) onderwijs. De vorm waarin is nog in ontwikkeling. Wel is duidelijk dat deze activiteiten vooral ‘in de regio’ dichtbij onze partners gaan plaatsvinden. Omdat 2023 ook de opstap is naar volgend tijdperk gaan we vooral ook vooruitkijken. Het World Probation Congress zal definitief in Nederland worden georganiseerd, maar de voorbereidingen daarvan vragen veel tijd. Daarom gaat dit evenement plaatsvinden in het voorjaar van 2024.

“Onze geschiedenis eren, goed vieren dat we er toe doen in de samenleving en samen toekomstplannen maken. Daartoe nodigt ons tweehonderd jarig bestaan in 2023 je van harte uit,” zegt algemeen directeur Johan Bac. “Ik vind het heel bijzonder dat wij met elkaar deze unieke mijlpaal mogen meemaken. Er zijn maar weinig zelfstandige organisaties in Nederland, werkzaam in het publieke domein, die mét goede papieren zo’n lange aanwijsbare geschiedenis kunnen claimen. Sterker nog, we zijn de oudste reclasseringsorganisatie ter wereld voor zover wij weten.”

200 jaar reclassering meebeleven

  • Op het online festivalterrein van 200 jaar reclassering lees je meer over onze boeiende geschiedenis. Bekijk de scheurkalender met elke werkdag aandacht voor nieuwe content, beluister ‘crimineel’ goede muziek, vind tips voor interessante boeken en lees boeiende portretten van betrokken (oud)medewerkers. Dat is een greep uit wat er te zien en te doen is op het online festivalterrein.
  • En neem ook eens een kijkje op onze speciale geschiedenis website
  • Bekijk onderstaande video, waarin Ab je in vogelvlucht meeneemt door 200 jaar geschiedenis.
04:18

Reclassering al 200 jaar dichtbij