Hoe is het om een enkelband te dragen?
Lees meer
8 jaar geleden begon Stefanie van Rosmeulen (26) als stagiaire bij Reclassering Nederland. Inmiddels is zij een door de wol geverfde CoVa-trainer. “Soms zie ik dat reclassenten denken dat er niets te leren valt. Als ik dan tijdens de intake de term ‘impulsiviteit’ uitleg dan zie ik vaak al een glimlach van herkenning op hun gezicht. Dan weet ik, hier is wat te doen!”
“Die intensiviteit vraagt wel verdere uitleg: de training die ik geef is de CoVa-training. Deze bestaat uit 4 clusters: algemene sociale vaardigheid, de los-op-methode, helpende en niet-helpende gedachtes en controle en impulsiviteit. Een cluster bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2 uur. In die 2 uur gaan de deelnemers aan de slag met oefeningen en opdrachten. Zij leren praktische dingen waardoor ze hun dagelijkse leven andere keuzes kunnen gaan maken. Dit maakt de trainingen vaak intensiever dan een toezichtgesprek. In een gesprek met een toezichthouder is er veel meer ruimte voor randzaken. In de training is het praktisch en doelgericht. Daarom is een gedragstraining eigenlijk een perfecte aanvulling op het reclasseringstoezicht!”
Maar wat heeft een reclassent nu echt aan een gedragstraining? “De trainingen zijn echt maatwerk en sluiten, indien opgelegd, aan op het reclasseringstoezicht. We starten met een intake waar we opzoek gaan naar de leerdoelen van de reclassent.
Stefanie vervolgt: “Tijdens de trainingen hebben de deelnemers ook veel aan elkaar. Je merkt dat gedragsverandering vaak een ongrijpbaar iets is. In de CoVa-training leren de deelnemers om situaties anders te benaderen dan dat ze gewend zijn. Ze delen deze ervaringen ook met elkaar. Laatst had ik een deelnemer die situaties vaak ‘oploste’ met geweld. In de training had hij geleerd om assertief te handelen, niet agressief. In de stad was hij in een conflict beland. In plaats van erop los te slaan koos hij om afstand te nemen en de politie te bellen. Hij dacht eerst over de langetermijngevolgen voordat hij handelde. Dan zie je iemand echt meters maken en dat inspireert ook de andere deelnemers.”
“Dan zie je iemand echt meters maken en dat inspireert ook de andere deelnemers.”
Als we Stefanie vragen hoe het is om te werken met groepen dan zien we meteen een brede glimlach op haar gezicht: “Ik vind het nog steeds indrukwekkend dat je merkt dat je niet voor niets staat te praten. Reclassenten die een training volgen zijn vaak gemotiveerd. Soms heb je wel eens reclassenten die ongemotiveerd zijn, dan denk je wel: als dit maar goed gaat. Maar vaak trekt de groep iemand vanzelf uit die negatieve spiraal. Dan hoor je ze onderling fluisteren dat het allemaal zo erg niet is, en dat je veel kunt leren.” Stefanie vervolgt, opnieuw met een verse glimlach op haar gezicht: “En weet je, eigenlijk is het ook echt helemaal niet zo erg om een training te moeten volgen: de training is leerzaam en de sfeer in de groep is vaak goed!”
Maar voor wie is de CoVa-training? Stefanie legt uit: “De CoVa-training, of andere gedragstrainingen, zijn eigenlijk voor iedere reclassent interessant. Soms is de gedragstraining opgelegd door de rechter. Een reclassent kan zichzelf ook vrijwillig aanmelden via de toezichthouder. We sluiten de training altijd af met een eindevaluatie: ik krijg altijd terug dat deelnemers veel geleerd hebben. De training helpt de reclassent ook weer verder in het reclasseringstoezicht om zo toe te werken naar een delictvrij leven. Eigenlijk wil niemand in de problemen komen en tijdens de CoVa-training leren ze om te gaan met hun emoties, denkpatronen en gedrag.”
We zien Stefanie even nadenken waarna zij vervolgt: “eigenlijk is een CoVa-training voor ieder mens goed. Tijdens mijn opleiding tot gedragstrainer heb ik ook heel veel geleerd over mijzelf: je duikt echt even dieper in je eigen gedachtenpatronen en handelswijzen. Dat is echt heel leerzaam. Zelfs als je geen reclassent bent!”
Lees meer
Lees meer