Hoe is het om een enkelband te dragen?
Lees meer
Op een werkstrafproject kun je niet zomaar iemand plaatsen. Je houdt rekening met de kwetsbaarheid van bijvoorbeeld de medewerkers, de bewoners en de contactpersoon zelf. Je kijkt ook of er kinderen aanwezig zijn. Niet iedereen durft de ander op zijn gedrag aan te spreken en niet iedereen weet om te gaan met de manier waarop klanten proberen de regels te ontduiken.
De kringloopwinkel is een geweldig fijn project. Niet alleen omdat we hier in het weekend terecht kunnen, maar vooral omdat dit project uitermate geschikt is voor klanten met een ‘gebruiksaanwijzing’. De werkzaamheden bestaan uit licht sjouwwerk of onderhoud van het terrein.
Ik sprak op een zaterdagochtend af met de vaste contactpersoon van de kringloopwinkel. Hij had op het allerlaatste moment afgebeld en de zaak overgedragen aan zijn nieuwe collega Lesley. Toen hij de achternaam van Lesley noemde, wist ik onmiddellijk dat het een oud-klant van me was. Deze wetenschap kon ik echter niet delen met de contactpersoon.
Tijdens de fietstocht naar het project liet ik het ene doemscenario na het andere voorbijkomen. Bij binnenkomst zag ik dat Lesley er nog precies zo uitzag als jaren geleden, een goedlachse man met stevige getatoeëerde armen. Hij had destijds een werkstraf gekregen voor diefstal van benzine die hij na sluitingstijd op een wonderlijke manier aan de bezinepompen had weten te ontfutselen.
Vooraf was er geen tijd om nog even met elkaar herinneringen op te halen, want de klant was al binnen en Lesley was druk bezig met zijn uitleg over de werkzaamheden. De koffie ging rond en de sfeer was goed. Terwijl ik nog aan het bedenken was hoe ik me tot Lesley moest verhouden, hoorde ik hem ineens zeggen: ‘En denk eraan, op tijd is op tijd en geen flauwekul hier, want daar houdt deze jongen niet van.’ Een opmerking die voor zowel mijn klant als mij niets aan duidelijkheid te wensen overliet.
Toen de klant weg was, bedankte Lesley me dat ik hem destijds met zijn werkstraf op een kringloopcentrum had laten werken. Het was hem zo goed bevallen dat hij er na zijn straf als vrijwilliger was gebleven. Het leverde hem uiteindelijk een vast baan op. Opgelucht en blij fietste ik later naar huis. Soms gaat het mis, maar soms gaat het ook heel goed.
Bron: Hé reclassering! Door Marie José van der Linden en Marie-José Geenen, SWP (2018)
Lees meer
Lees meer