Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Vrouwe Justitia

Proef met wijkrechters in Rotterdam een succes: naast straffen ook helpen

Wijkrechters: in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam zijn ze actief om niet alleen te straffen, maar ook om te kijken hoe met de juiste hulpverlening herhaling kan worden voorkomen. De proef die de afgelopen 2 jaar in Rotterdam liep, wordt voorgezet. Een mooie ontwikkeling, want de verwachting is dat deze intensieve samenwerking nieuwe delicten in de toekomst gaat voorkomen.

Wat we zien, is dat wijkrechtspraak laagdrempelig is, maatwerk levert en zo straffen en hulpverlening combineert. We zijn als reclassering bij de voorbereiding betrokken, maken een plan, lichten dit op zitting toe en ook bij de uitvoering van de straf zijn we betrokken. Kortom, Reclassering Nederland speelt, samen met verschillende andere partijen in de justitiële keten, een belangrijke rol bij wijkrechtspraak.

Goede ervaringen

“Zowel de daders, de samenwerkende partijen en wij zijn enthousiast. We willen dit ook blijven volgen met onderzoek. Want het is de bedoeling dat de samenleving hier ook iets aan heeft en mensen minder snel terugvallen in criminaliteit. Wat ons betreft zouden we dit ook in de rest van Nederland uit moeten proberen”, aldus onze directeur Johan Bac in het interview.

Terugkijken?

Bekijk het volledige item van EenVandaag van donderdag 15 december 2022.

Deel op