Naar de navigatie

Externe werkstraflocaties van de reclassering

Heb je interesse om werkgestraften aan het werk te hebben in jouw organisatie? Lees dan verder. Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van werkstraffen. Meestal voeren mensen met een Mensen krijgen een taakstraf opgelegd. Dat betekent dat je nuttig en onbetaald werk moet doen. Daarom noemen wij dit een werkstraf. hun straf uit bij maatschappelijke organisaties. Dat noemen wij een werkstrafproject.

Werkgestraften werken voor organisaties die geen winst maken. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, boswachterijen, bejaardenhuizen of gemeentes.

Video: Werkstraf op de Ezelshoeve

Uitgeschreven tekst

Openingsshot: Oprichter van de Ezelshoeve Peter Paul van den Berg: “Wij maken geen verschil tussen taakgestraften en vrijwilligers.”
VOICE OVER: “Reclassering Nederland werkt veel samen met maatschappelijke organisaties waar werkgestraften iets terug kunnen doen voor de maatschappij. Stichting De Ezelshoeve in Baarle-Nassau is een bijzonder voorbeeld van zo’n werkstrafproject.”
Peter Paul van den Berg: “De Ezelshoeve is een opvang voor verwaarloosde, mishandelde, in beslag genomen zieke toekomstloze ezels en op zijn simpelst gezegd: wij geven de ezels weer een toekomst.”
Projectbeheerder Bjorn van Overveld van Reclassering Nederland: “Bij Reclassering Nederland zijn wij eigenlijk altijd op zoek naar maatschappelijke organisaties waar werkgestraften iets terug kunnen doen voor de maatschappij.”
Peter Paul van den Berg: “Ja, voor ons is het een super samenwerking, maar wij maken geen verschil tussen taakgestraften en vrijwilligers. Dus we hebben een team mensen en we hebben een hoop werkzaamheden die gedaan moeten worden op een dag en aan het einde van de dag moeten die werkzaamheden klaar zijn.”
Bjorn van Overveld: “Op het moment dat wij een telefoontje of een mailtje krijgen van een organisatie die met ons zou willen samenwerken, gaan we in gesprek. Het is natuurlijk geen vrijwilligerswerk. Er zitten wel degelijk regels verbonden aan een werkstraf.”
Peter Paul van den Berg: “Je krijgt hier heel veel vrijheid en heel veel mogelijkheden eigenlijk om gewoon zinnig werk te doen binnen de tijd dat je het moet doen. Maar als wij iets afspreken, als jij hier om 9.00 uur bent, ben je hier om 9.00 uur.”
Bjorn van Overveld: “Er zit natuurlijk ook een praktische kant aan de samenwerking met Reclassering Nederland. Bepaalde werkzaamheden mogen ze wel doen, sommige niet. En een project wil natuurlijk ook graag weten wat er van ze verwacht wordt qua begeleiding en hoe zijn dingen geborgd? Is er een verzekering? Ja, hoe gaan we dat samen doen?”
Peter Paul van den Berg: “De reclassering en wij hebben natuurlijk in het verleden echt hele duidelijke afspraken gemaakt waardoor er eigenlijk altijd een goede match is. We werken ook al twintig jaar samen, dus heel veel gaat vanzelf. Maar de ondersteuning is goed en de regels zijn duidelijk. En wij hebben eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met taakgestraften of niet jongens?” (IN BEELD: PETER PAUL AAIT TWEE VOORBIJLOPENDE EZELS)
Bjorn van Overveld: “Mocht je nou als organisatie interesse hebben om samen te gaan werken met Reclassering Nederland, ga dan naar onze website www.reclassering.nl, naar het gedeelte werkstrafproject worden. En vul daar het formulier in.”

Werkgestraften bij jou aan het werk?

Je begeleidt als organisatie de werkgestraften die bij je aan het werk zijn. Je zorgt voor de digitale registratie van de gewerkte werkstrafuren. Ook zorg je er voor dat de werkgestrafte aan het werk is en blijft. Je wijst binnen je organisatie personen aan die de werkgestraften begeleiden.

Taken van de reclassering

Als je start als werkstrafproject maken we afspraken over wat wel en niet past bij jouw organisatie. Wij zorgen ervoor dat jouw organisatie en de werkgestrafte bij elkaar passen. Dat doen we door met iedere werkgestrafte een gesprek aan te gaan. Daarna gaan we met de organisatie en de werkgestrafte in gesprek. Passen jullie goed bij elkaar? Dan start de werkstraf.

Wij houden goed contact met onze werkstrafprojecten. Zo houden we in de gaten of de werkstraffen goed gaan en of er actie nodig is. Je kunt ons altijd bellen. Ook komen we regelmatig langs. Is er iemand binnen je organisatie aan het werk en gaat het niet goed? Dan zoeken we voor diegene een andere werkplek.

Verzekering

Reclassering Nederland verzekert iedere werkgestrafte voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) en ongelukken.

Geen financiële vergoeding

Je krijgt geen geld voor de mensen die bij je organisatie werken. Je hoeft de mensen die een werkstraf doen niet te betalen.

Meer informatie?

Bespreek samen met Reclassering Nederland de wensen en mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met een kantoor bij jou in de buurt en vraag naar de projectbeheerder van de werkstrafunit. Of meld je aan via het onderstaande aanmeldformulier.

Contactpersoon(Vereist)
Vertel ons vast iets meer over de organisatie. Laat bijvoorbeeld een adres van de website achter.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mark

Reclasseringsmedewerker werktstraffen

“Ik ben druk met het helpen van mijn team, zodat zij op professionele wijze en vooral met plezier hun werk blijven doen.”

Maartje

Reclasseringsmedewerker werkstraffen

“ Het ene moment denk je mee met een cliënt. Het andere moment ben je in overleg met een werkstraflocatie. Ik houd van de uitdagingen die bij mijn werk horen.”

1/2 1 /

Zoek een locatie bij jou in de buurt

Bekijk locaties