Werkstraffen

Reclassering Nederland zorgt ervoor dat werkgestraften hun werkstraf kunnen uitvoeren. De werkgestrafte doet onbetaald werk dat de samenleving ten goede komt.

Een werkstraf is een straf waarbij de rechter of het Openbaar Ministerie iemand verplicht een aantal uren zinvol en onbetaald werk te doen dat een publiek doel dient. Zo doet de werkgestrafte iets terug voor de samenleving. De werkstraf wordt niet opgelegd bij zware delicten. De maximale duur van een werkstraf is 240 uur. Reclassering Nederland bepaalt waar en wanneer de werkstraf wordt uitgevoerd.

    Reclassering Nederland begeleidde in 2021 ruim 29.000 werkstraffen

    Wat is de rol van Reclassering Nederland bij de werkstraf?

    Nadat het vonnis is binnengekomen bij Reclassering Nederland voert een medewerker werkstraf een intakegesprek met de werkgestrafte. De medewerker werkstraf vertelt daarin aan welke regels de werkgestrafte zich moet houden en hoe de werkstraf ingepland gaat worden. Daarna zoekt de medewerker werkstraf een geschikt werkstrafproject.

    Tijdens de uitvoering van de werkstraf houdt de medewerker werkstraf contact met de werkgestrafte en het werkstrafproject en zorgt voor de begeleiding. De medewerker werkstraf controleert of de werkgestrafte de afspraken nakomt en grijpt in als dat nodig is. Na afronding van de werkstraf stuurt Reclassering Nederland een bericht aan Openbaar Ministerie of Officier van Justitie.

    De gemiddelde duur van een werkstraf in 2021 was 61,8 uur

    Waar werkt een werkgestrafte?

    Werkgestraften voeren hun werkstraf uit bij non-profitorganisaties, zoals ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gemeenten. Denk aan (spoel)keukens van een instelling, een kringloopwinkel, de groenvoorziening van gemeenten en Staatsbosbeheer Werkgestraften verzorgen nuttig werk bij ruim 1.500 maatschappelijke organisaties.

    Reclassering Nederland heeft naast een uitgebreid netwerk van werkstrafprojecten ook eigen groepsprojecten. Op de groepsprojecten werken groepen werkgestraften onder leiding van een werkmeester van Reclassering Nederland.

    Regels & overtreding

    Tijdens de werkstraf gelden duidelijke regels. Overtreedt de werkgestrafte de regels dan kan de medewerker werkstraf een officiële waarschuwing geven. Bij een ernstige overtreding van de regels kan Reclassering Nederland de werkstraf stopzetten. Hierover stuurt de reclassering een bericht aan het Openbaar Ministerie. De rechter besluit of de werkstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf.

    Slagingspercentage

    Driekwart van de werkgestraften rondde zijn werkstraf af in 2021. 14% van de werkstraffen is tijdens de uitvoering van de werkstraf voortijdig stopgezet. 11% van de werkstraffen kon niet gestart worden, deze worden teruggestuurd naar justitie.

    Daders met een werkstraf recidiveren 47% minder vaak dan kort gestrafte gedetineerden

    Kleinere kans op terugval

    Werkstraffen verkleinen de kans op terugval in crimineel gedrag, vergeleken met korte gevangenisstraffen. Bij een werkstraf is er minder kans dat iemand zijn baan en/of woning verliest. Daarnaast kan een opleiding voortgezet worden. Onder andere hierdoor is het risico op recidive kleiner dan bij een (korte) gevangenisstraf. Uit onderzoek gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie met als titel ‘Recidive na werkstraffen en na gevangenisstraffen: een gematchte vergelijking’ blijkt dat daders met een werkstraf 47% minder vaak opnieuw de fout ingaan dan daders die een korte gevangenisstraf krijgen.

    Perspectief

    Werkgestraften zonder baan doen tijdens de werkstraf werkritme op en leren werknemersvaardigheden. Zo kan de werkstraf een eerste stap naar een reguliere baan zijn. Reclassering Nederland werkt hierbij samen met gemeenten en reïntegratiebedrijven.

    Werkstraf of taakstraf?

    In de wet wordt een werkstraf een "taakstraf" genoemd. Het gaat om het "verrichten van onbetaalde arbeid". Daarom noemen we het een "werkstraf".

    Werkstrafproject worden?

    Wil uw organisatie of gemeente werken met werkgestraften? Klik dan hier voor meer informatie

    Praktisch

    Heeft u een werkstraf gekregen en of wilt u weten wat u kunt verwachten als u een werkstraf krijgt? Klik dan hier.