Week van de werkstraf 2022

Werk maken van straf. Wij doen het. Letterlijk en figuurlijk. Daar staan we bij stil tijdens de week van de werkstraf. Want de werkstraf, dat zien wij als een groot goed. En we weten: niet iedereen denkt er hetzelfde over. Zonde, want jaarlijks zorgen wij ervoor dat zo'n 28.000 werkgestraften de kans krijgen een werkstraf uit te voeren in plaats van de gevangenis in te gaan. Dat is goed voor hen, dat is goed voor de maatschappij. Tijdens de week van de werkstraf laten we je de verhalen zien van de mensen die werkstraf mogelijk maken.

Veelgestelde vragen werkstraf

Wat voor soort werk doen werkgestraften?

Werkgestraften werken voor non-profitorganisaties, zoals ziekenhuizen, boswachterijen, bejaardenhuizen of voor gemeentes, bijvoorbeeld in de plantsoenendienst. 

Wat gebeurt er als een werkgestrafte niet op komt dagen?

Als een werkgestrafte niet komt opdagen zonder zich ziek te melden of te laat komt, krijgt hij een officiële waarschuwing. Gaat hij nog een keer in de fout, dan gaat de zaak terug naar het Openbaar Ministerie. Daar wordt besloten of de veroordeelde zijn resterende straf in detentie uit moet zitten.

Elke twee uur die een werkgestrafte niet werkt betekent een dag detentie.

Wat is het maximaal aantal uren voor een werkstraf?

Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kan werkstraffen opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een transactie en 180 uur bij een strafbeschikking.