Social Media 2019

De meest bijzondere Social Media momenten in 2019

Een dag uit het leven van een gedragstrainer

Lenneke is inmiddels met pensioen maar werkte vorig jaar nog bij de reclassering als gedragstrainer. Ze is erg goed in haar vak, maar blijkt ook nog eens over een gouden pen te beschikken: dit verhaal over één van haar cliënten heeft ze zelf geschreven. Het is een verhaal dat niet alleen uitlegt wat het werk van een gedragstrainer behelst, maar die ook laat zien wat het belang is van dit soort gedragsinterventies. En het werd op LinkedIn de best bekeken post van 2019.

 

Van Bajesklant naar kringloopkoning

We vertellen veel verhalen over reclasseringswerk en hoe onze collega’s dit werk doen om bij te dragen aan een veiliger samenleving. Maar verhalen vertellen vanuit het perspectief van een cliënt, die gelegenheid krijgen we niet vaak. Dus toen ex-gedetineerde Nemo zich bij ons meldde en we de mogelijkheid kregen zijn verhaal op te tekenen, deden we dat graag. Vanuit zijn perspectief laat hij ons zien wat het toezicht voor hem betekend heeft, wat de rol van zijn toezichthouder daarin was en hoe hij na een roerige tijd in en ook buiten de gevangenis zijn leven heel mooi op de rit kreeg.

Reclasseren in de Cariben

Ook op de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) is ook een reclasseringsorganisatie actief; Stichting Reclassering Caribisch Nederland (SCRN). Reclassering Nederland is tot en met 2019 gedelegeerd opdrachtgever van SRCN. Want op 11 november tekenden beide directeuren  voor een nieuwe samenwerkingsrelatie. Vanaf 1 januari 2020 staat SRCN op eigen benen. Het ministerie van Justitie & Veiligheid heeft dan een eigen subsidierelatie met de reclasseringsorganisatie op Bonaire, Saba en St Eustatius.

Net als Reclassering Nederland brengen ze bij SRCN advies uit, houden ze toezicht op cliënten, geven ze gedragstrainingen en zien ze toe op de uitvoering van werkstraffen. Toch ziet het reclasseringswerk er daar heel anders uit dan hier, niet in de laatste plaats omdat je op die kleine eilanden je cliënten continu tegen het lijf loopt. Reclasseringswerkers Tara en Deborah vertellen erover.

Pilot met advocatuur

Op een tweet van lector ‘Publiek Vertrouwen in Veiligheid’ Marnix Eysink Smeets antwoordde onze directeur. Er ontstond een twitterdiscussie over hoe onafhankelijk de reclassering daadwerkelijk is, waarop Johan Bac besloot de advocaten die in de discussie meepraatten uit te nodigen voor een gesprek op kantoor. Dit alles heeft geleid tot een pilot die op dit moment gehouden wordt in regio Oost waarbij advocaten in uiterste noodgevallen rechtstreeks contact op kunnen nemen met een reclasseringswerker Advies om een advies te ontvangen in een rechtszaak. De advocaten en Johan komen nog altijd regelmatig bij elkaar voor zeer productief overleg.

De kracht van invloedrijke volgers

Op deze tweet van onze werkmeester Annemieke werd gereageerd door een twitteraar met de vraag of er dan nog wel sprake is van vergelding en boetedoening. Journalist Chris Klomp antwoordde daarop dat hij het juist een hoopgevend bericht vond, omdat het hebben van een baan ongelofelijk veel verschil kan maken met betrekking tot de kans op recidive. De tweet werd daarop één van de meest succesvolle die we in 2019 gezien hebben.

Harde lessen uit een bewogen zaak

In december 2018 werd de 16-jarige scholiere Hümeyra in het fietsenhok van haar school in Rotterdam vermoord door Bekir E. Het inspectieonderzoek dat naar aanleiding van haar dood werd ingesteld, bracht fouten naar boven die gemaakt waren door ongeveer alle instanties met wie het meisje te maken had gehad. Het intens trieste verhaal van haar dood had grote impact op de reclasseringswerkers die met de dader hadden gewerkt, maar eigenlijk op iedereen. Zo ook op onze directeur Johan Bac, die er een blog over schreef op LinkedIn.