Ik heb een werkstraf

Heeft de rechter of het Openbaar Ministerie u een werkstraf opgelegd? Dan bent u verplicht om een aantal uren zinvol en onbetaald werk te verrichten. Reclassering Nederland zorgt ervoor dat u de werkstraf op de juiste manier uitvoert.

Wat is een werkstraf?

Een werkstraf is een straf waarbij de rechter of het Openbaar Ministerie u verplicht een aantal uren zinvol en onbetaald werk te verrichten. Met nuttig werk iets terugdoen voor de samenleving, daar draait het om bij de werkstraf. 

Van het opknappen van kapotte speeltoestellen, helpen in een verzorgingshuis tot het opruimen van zwerfvuil. Meestal werken werkgestraften voor non-profitorganisaties, zoals ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Of voor gemeenten en Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld in de plantsoenendienst. Eventuele reiskosten zijn voor eigen rekening.

Hoelang duurt een werkstraf?

De maximale duur van de werkstraf is 240 uur. Dat staat gelijk aan vier maanden detentie.

Werkstrafunits van de reclassering

Het uitvoeren van werkstraffen is bij Reclassering Nederland ondergebracht in gespecialiseerde werkstrafunits. U heeft voor uw werkstraf contact met een medewerker werkstraf. Met werklocaties door heel Nederland kunt u altijd ergens in de buurt aan de slag. 

 

01:34

Werkstraf - Reclassering Nederland

Reclassering Nederland voert werkstraffen uit in opdracht van justitie. Jaarlijks gaat het om ruim 30.000 werkstraffen. Bij veroordeling kan alleen een werkstraf worden opgelegd. Vaak bestaat de straf uit verschillende combinaties:

  • geldboete en een werkstraf,
  • voorwaardelijke veroordeling met reclasseringstoezicht en een werkstraf,
  • detentie en een werkstraf.

veelgestelde vragen over de werkstraf

Wat is een werkstraf?

Een werkstraf is een straf waarbij iemand door de rechter of het Openbaar Ministerie verplicht wordt een aantal uren zinvol en onbetaald werk te verrichten. De werkstraf is een hoofdstraf. Dat betekent dat de werkstraf sinds 2001 thuishoort in het rijtje van geldboete en gevangenisstraf.

 

Wat is het maximaal aantal uren voor een werkstraf?

Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kan werkstraffen opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een transactie en 180 uur bij een strafbeschikking.

Wat voor soort werk doen werkgestraften?

Werkgestraften werken voor non-profitorganisaties, zoals ziekenhuizen, boswachterijen, bejaardenhuizen of voor gemeentes, bijvoorbeeld in de plantsoenendienst. 

Hoeveel werkstraffen verwerkt Reclassering Nederland per jaar?

Ongeveer 30 duizend. Kijk voor meer info bij Cijfers en feiten.

Wat gebeurt er als een werkgestrafte niet op komt dagen?

Als een werkgestrafte niet komt opdagen zonder zich ziek te melden of te laat komt, krijgt hij een officiële waarschuwing. Gaat hij nog een keer in de fout, dan gaat de zaak terug naar het Openbaar Ministerie. Daar wordt besloten of de veroordeelde zijn resterende straf in detentie uit moet zitten.

Elke twee uur die een werkgestrafte niet werkt betekent een dag detentie.