Net nieuw bij de reclassering (“In coronatijd starten is lastig, maar ik ben gelukkig goed ingewerkt”) zag Lisette al snel iets wat ze wellicht kon verbeteren: het contact met de wijkagenten. “Ik schrijf adviezen en heb daarvoor ook regelmatig informatie van de politie nodig. Het lukte me echter vaak niet om contact te krijgen met een wijkagent, wat me frustreerde en waardoor mijn adviesrapporten vertraging opliepen. Ik dacht: dit moet toch anders kunnen?”

In contact komen met een wijkagent blijkt via het reguliere 0900-8844-nummer te moeten. Daar geef je door wie je zoekt, je wordt dan doorverbonden maar als de agent niet op zijn werkplek zit, kom je niet verder. Lisette: “Dat schoot vaak niet echt op. Dus ik vroeg mij af: waar vind je ze nou, die wijkagenten? Op social media! Dus ik ben op Instagram op zoek gegaan naar wijkagenten in Amsterdam-Noord, mijn werkgebied, en vond daar Ellen. Via een privé berichtje benaderde ik haar en zo kwamen we in contact. Toen we concludeerden dat we niet met onze beide teams bij elkaar konden komen door corona, stelde ze voor om een dag samen op te trekken, zodat ik kon zien wat zij doet en ik haar kon vertellen wat ik doe.”

Zo gezegd zo gedaan

Maandag 11 januari was het zover. Lisette: “Vanwege corona kon ik niet bij de ochtendbriefing zijn, dus we hadden om 15.00 uur in de wijk afgesproken. Ik in gewone kloffie op mijn oma-fiets, zij in politieuniform op haar mountainbike, en zo fietsten we naast elkaar door de straten. Wat een bekijks! Ik was er verbaasd over, over de kleine jongetjes die vroegen: ‘mevrouw, mag ik met uw pepperspray sprayen’ en de aangeschoten man die zei: ‘agent, ik mag vast wel even je pistool vasthouden’, en Ellen die dan zeer geduldig maar ook streng de boel afhield. Het spreekt echt tot de verbeelding blijkbaar, zo’n uniform.”

Ze weet wie de eeuwig zeurende buurman is, maar ze weet ook waarom hij zo zeurt

Ellen blijkt enorm betrokken te zijn in de wijk en kent ontzettend veel mensen. Lisette: “We fietsten langs het jeugdcentrum waar wat jongetjes aan het voetballen waren, en dan roept zij vanaf de fiets: ‘Volgende week doe ik weer een potje mee!’, wat dan heel enthousiast wordt ontvangen. Ze groet iedereen, maakt praatjes hier en daar en komt op die manier ook heel veel over de mensen te weten. Ze weet waar ze hun drugs halen, ze weten wie de overlastgevers zijn, ze weet wie de eeuwig zeurende buurman is maar ze weet óók waaróm hij zo zeurt. Dat is echt heel waardevol.”

Een wereld te winnen

Tijdens de ronde langs ouders van vuurwerk afstekende pubers en een pand waar was ingebroken, hebben Ellen en Lisette het ook over de bereikbaarheid van de politie. Afspraken zijn snel gemaakt: Ellen stuurt een lijst met alle 06-nummers van haar collega’s naar Lisette. “Tuurlijk is dat maar een klein lijstje als je het op landelijke schaal bekijkt, maar het is een begin. En het maakt ons werk in Amsterdam-Noord veel makkelijker.” Lisette ontdekt ook dat Ellen eigenlijk helemaal niet weet wat zij doet bij de reclassering. “De rol van adviseur blijkt totaal onbekend te zijn bij de politie. Ze weten wel dat reclasseringswerkers af en toe informatie bij hen halen over een cliënt, maar denken dan dat het een toezichthouder is die ze aan de lijn hebben. Dat er ook adviseurs bij ons aan het werk zijn, daar hebben ze geen weet van. Daar hebben we dus nog een hele wereld te winnen.”

Wat je hiermee wint? Dat de lijntjes nu heel kort zijn

De dag eindigt met Lisettes fiets in een politiebusje en Ellen die haar thuis afzet, in de stromende regen. Een leerzame dag, zo concludeert Lisette: “Wat je hiermee wint, is inzicht in hoe betrokken een wijkagent eigenlijk is, hoeveel mensen ze kennen en hoe dicht ze er bovenop zitten. Daarbij zijn de lijntjes nu heel kort: als ik een wijkagent wil spreken in Amsterdam Noord, dan weet ik hoe ik Ellen of één van haar collega’s kan bereiken. Ik zou al mijn collega’s willen aanraden dit ook te doen: loop een dag mee met de politie.”

Vind jij het verhaal van Lisette inspirerend en lijkt haar functie jou ook wel wat? Check onze vacaturepagina en wie weet, kunnen we je binnenkort verwelkomen als onze nieuwe collega!