Nieuws
Ondertekening RWS En RN

Werkgestraften dragen bij aan verkeersveiligheid

Schone en duidelijke verkeersborden zijn essentieel voor de verkeersveiligheid bij wegwerkzaamheden. Binnenkort gaan werkgestraften aan de slag voor Rijkswaterstaat (RWS) en aannemer ‘De Vermeulen Groep' om hier een bijdrage aan te leveren. Reclassering Nederland is blij met de samenwerking. Het is de eerste keer dat werkgestraften hun werkstraf gaan uitvoeren binnen een dergelijk publiek-privaat samenwerkingsverband. Vandaag werd de samenwerking bekrachtigd.

Algemeen directeur Johan Bac van Reclassering Nederland: “Jaarlijks begeleiden we zo’n 30.000 mensen die door de rechter veroordeeld zijn tot een werkstraf. Dat levert de samenleving zo’n twee miljoen uren werk op. Door de achterstanden die zijn ontstaan door corona en onze ambitie om in de toekomst nog meer werkstraffen uit voeren zijn we op zoek gegaan naar opdrachtgevers met grotere projecten. Zo kwamen we in gesprek met Rijkswaterstaat. Tot nu toe werkt Reclassering Nederland vooral samen met lokale partijen. Aanvullend daarop realiseren we via een dergelijk samenwerkingsverband een veel groter aantal werkstrafprojecten, waardoor nog veel meer werkgestraften zichtbaar iets kan laten terug doen voor de samenleving.”

Michèle Blom, DG Rijkswaterstaat: “Rijkswaterstaat ziet haar maatschappelijke opgave niet alleen in termen van een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland, maar ziet ook een opdracht te werken aan een inclusieve samenleving. We bieden deze mensen de gelegenheid om iets voor de maatschappij te doen en daarmee voor zichzelf een plaats in de samenleving terug te verdienen.”

Vermeulen Groep
Rijkswaterstaat werkt met zogenoemde onderaannemers zoals de Vermeulen Groep. Het bedrijf is specialist op het gebied van onderhoud van de infrastructuur binnen de openbare buitenruimte. De werkzaamheden lopen uiteen van groenonderhoud tot gladheidsbestrijding. Dit doen ze met meer dan 250 medewerkers en meer dan 1500 materieelstukken. Hans Nieuwenhuis, projectmanager van de Vemeulen Groep: “Vermeulen is een maatschappelijk betrokken onderneming en is als eerste bereid om mensen bij te staan in het bereiken van hun gerechtelijke vergeving. We bieden passende werkzaamheden, tijd en ruimte voor het vervullen van een werkstraf en eventuele toekomstmogelijkheden binnen onze onderneming.”

Werkzaamheden
De specifieke werkzaamheden, waarvoor de samenwerking met Vermeulen tot stand is gekomen vallen binnen het werkstrafproject Steunpunt te Heinkenszand. De werkgestraften worden ingezet voor het schoonmaken en (her)beplakken van verkeersborden. Deze borden worden ingezet door het gehele land bij wegwerkzaamheden om het verkeer te begeleiden tijdens omleidingen.  De klus om de borden te reinigen en opnieuw te beplakken is geen formele taak en moet door de werknemers tussen de bedrijven door gedaan worden. Werkgestraften kunnen deze taak - waarvoor geen specifieke training of scholing vereist is – oppakken en bieden zodoende een oplossing die het algemene belang dient. De borden worden doorlopend schoongemaakt en opnieuw beplakt, waardoor deze sneller in te zetten zijn bij omleidingen en wegafzettingen.

Samenwerken
Reclassering Nederland en Rijkswaterstaat zien mogelijkheden om in de nabije toekomst met veel meer van hun aannemingsbedrijven samen te werken. Ze kampen namelijk allemaal met dezelfde uitdaging van onvoldoende capaciteit op de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt voor deze eenvoudige werkzaamheden die iedereen kan verrichten. Binnenkort start de eerste werkgestrafte. Bjorn van Overveld, projectbeheerder werkstraf Reclassering Nederland: “Een mooi bijkomend voordeel is dat gemotiveerde cliënten via het uitvoeren van hun werkstraf kunnen ‘snuffelen ’aan het werkveld van het onderhoud aan de infrastructuur. In deze branche is veel behoefte aan nieuwe aanwas en Vermeulen heeft mogelijkheden om cliënten na hun werkstraf zo mogelijk een instroomtraject te bieden.”

Op de foto zie je van links naar rechts Michèle Blom (Directeur-Generaal Rijkswaterstaat), Hans Nieuwenhuis (Projectmanager Vermeulen Groep), Zwiep Vermeulen (Commercieel Directeur Vermeulen Groep), Albert Vermeulen (Algemeen Directeur Vermeulen Groep), Lia Verheijen (Unitmanager van de werkstrafunit), Johan Bac (algemeen directeur Reclassering Nederland), Antoine Giezen (Adviseur Contract en Inkoop Rijkswaterstaat) en projectbeheerder bij Reclassering Nederland Bjorn van Overveld.

Geplaatst op 13 juli 2021