Nieuws
Mensenhandel

Weinig toezichten opgelegd na veroordeling voor mensenhandel

Vandaag is de dadermonitor mensenhandel uitgebracht door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Voor het eerst zijn ook cijfers van de reclassering gebruikt over toezichten voor daders van mensenhandel. Uit de cijfers blijkt dat in de periode 2015-2019 jaarlijks gemiddeld 25 van de 85 mensen die veroordeeld zijn tot een (deels) onvoorwaardelijke vrijheidsstraf onder reclasseringstoezicht staan.

De rechter bepaalt of reclasseringstoezicht nodig is. Een dader moet zich dan houden aan bepaalde regels en voorwaarden, zoals een verplichte behandeling of een alcohol/drugsverbod. En dat wordt gecontroleerd door de reclassering. Het Openbaar Ministerie kan de rechter vragen om het toezicht op te leggen. De reclassering adviseert daar dan eerst over.
Reclassering Nederland ziet ook dat toezicht ontbreekt in een deel van de mensenhandelzaken. Een oplossing zou kunnen zijn dat wij in deze zaken standaard opdracht krijgen van het Openbaar Ministerie om advies uit te brengen. Dat zou het aantal keren dat de rechter daadwerkelijk reclasseringstoezicht oplegt, kunnen vergroten.Wij hebben de expertise in huis om mee te denken over een zo goed mogelijk resocialisatietraject, het voorkomen van recidive en nieuwe slachtoffers.

  • Het artikel van de NOS over het rapport lees je op NOS.nl
Geplaatst op 21 januari 2021