Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Reclassering Nederland wil anoniem werken mogelijk maken bij uitzonderlijke veiligheidsrisico’s

Reclassering Nederland werkt aan een speciale aanpak ‘anoniem werken’, waarmee advies en toezicht voor een (zeer) kleine groep verdachten en veroordeelden toch mogelijk moet blijven. Momenteel blijkt dat Reclassering Nederland, ondanks onder andere de inzet van een werkwijze voor hoog veiligheidsrisico cliënten, in uitzonderlijke gevallen niet in staat is om de veiligheid van reclasseringswerkers te garanderen.

In 2019 startte een werkwijze die zich speciaal richt op cliënten met een hoog veiligheidsrisico. Deze werkwijze richtte zich in 2022 op een kleine 200 cliënten, die als ‘extreem verhard’ gekwalificeerd worden of van wie een extreme fysieke (of digitale) dreiging uitgaat. De afgelopen maanden blijkt dat er binnen deze groep een aantal reclassenten is, waarvoor ook deze aanpak niet afdoende is. Voor deze groep moet er een nieuwe aanpak komen waarbij de reclassering haar ketenpartners hard nodig heeft.

Nieuwe grenzen

Algemeen directeur Johan Bac: “Ik maak mij zorgen om de veiligheid van mijn mensen, want persoonlijk contact is de essentie van reclasseringswerk. Reclasseringswerkers staan in de frontlinie en werken midden in de samenleving, vaak langdurig en intensief, met tienduizenden reclassenten. Net als politieagenten en officieren van justitie worden ook onze medewerkers helaas geconfronteerd met criminelen die voor niets terugdeinzen. Mijn mensen zijn gewend om met een zeer complexe en diverse doelgroep van verdachten en veroordeelden te werken. Maar bedreigingen en persoonlijke onveiligheid horen niet bij ons werk. Wij zijn tegen nieuwe grenzen aangelopen.”

Anoniem werken én betere uitwisseling van veiligheidsinformatie

Voor enkele tientallen mensen geldt dat de reclassering momenteel geen mogelijkheden ziet om op een veilige manier advies uit te brengen, toezicht te houden en werkstraffen en gedragsinterventies uit te voeren. Bac: “Dat heeft ertoe geleid dat we in een enkel geval aangeven dat we een toezicht of werkstraf niet uitvoeren. Een zeer onwenselijke maar onvermijdelijke situatie. Daarom willen wij, net als bijvoorbeeld politie en OM, de mogelijkheid krijgen om in uitzonderlijke gevallen anoniem te kunnen werken.” Reclassering Nederland wil een nieuw landelijk team ‘anoniem werken’ opzetten van waaruit, voor deze kleine groep, geadviseerd en toezicht gehouden kan worden. Werkstraffen of gedragsinterventies zullen bij deze groep niet tot de mogelijkheid behoren.

Daarnaast heeft de reclassering een oproep aan OM, politie en gevangeniswezen gedaan om de uitwisseling van veiligheidsinformatie te verbeteren. Op dit moment is de reclassering niet altijd voldoende op de hoogte van eventuele gevarenrisico’s van een verdachte of veroordeelde. Betere uitwisseling van veiligheidsinformatie moet ervoor zorgen dat zowel voor de reclasseringswerker als de cliënt en diens omgeving de veiligheidsrisico’s beheersbaar zijn.

Veiligheid voorop

Bac: “Deze geharde criminelen komen na detentie terug in de samenleving. Wij moeten en willen ook voor deze groep kunnen voldoen aan onze maatschappelijke verplichtingen. Een veilige terugkeer vraagt echt om een andere manier van werken. Het reclasseringswerk zal bij deze groep gericht zijn op controle en veiligheid meer dan van begeleiding en hulp. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en onze ketenpartners zet ik alles op alles om deze aanpak zo snel mogelijk van de grond te krijgen zodat wij ons werk veilig kunnen uitvoeren.”

Deel op