Nieuws
Arno Staatsbosbeheer LI

Op zoek naar nieuwe werkstrafprojecten: “Staatsbosbeheer is een geweldig voorbeeld”

Wat doe je als de strafrechtketen weer op gang komt, daarmee het aantal tot een werkstraf veroordeelde cliënten toeneemt en tegelijkertijd de capaciteit van de werkstraflocaties afneemt door de anderhalvemeter-maatregelen? Juist, dan ga je op zoek naar nieuwe werkstraflocaties. “Liefst grote, landelijk opererende organisaties waar we meerdere werkgestraften kunnen plaatsen,” aldus Alexander Reuvers, die voor deze zoektocht naar nieuwe werkstrafprojecten is aangetrokken. Een mooi voorbeeld van zo’n landelijk opererende organisatie waar we nu al mee samenwerken, is Staatsbosbeheer.

“De werkgestraften nemen ons absoluut veel werk uit handen, ja.” Aan het woord is Arno, boswachter beheer in de Stadsbossen van Almere, een groot stadspark dat onder Staatsbosbeheer valt. “Ze plaatsen borden langs de wandelroutes, snoeien heggen, prikken vuil, doen het onderhoud van de tuinen en maken de bruggetjes en bankjes helemaal zelf, van hout. En sinds kort sorteren ze zaadjes van bomen, zodat een kweker in de buurt daar weer kleine boompjes uit kan kweken die hier worden teruggeplaatst.” Voor ieder wat wils dus. Arno: “Het is fijn dat er veel verschillende klussen te doen zijn, want niet iedereen kan zwaar fysiek werk aan.”

Tips voor werken met werkgestraften

Wel heeft Arno een tip voor organisaties die overwegen met werkgestraften te gaan werken. “Als je werk hebt liggen dat door werkgestraften gedaan zou kunnen worden, zeg ik: ga ervoor. Maar het moet geen werk zijn met grote tijdsdruk of strakke deadlines.” Alexander houdt hiermee ook rekening bij zijn zoektocht naar projecten, net als met de andere tips die Arno geeft. Alexander: “Het is fijn als we projecten kunnen vinden waar veel werk ligt dat door iedereen gedaan zou kunnen worden, waar geen specialistische kennis of vaardigheid voor nodig is.”

De werkmeesters zorgen er op eigen houtje voor dat het werk gedaan wordt

Dit is zeker het geval bij Staatsbosbeheer. Arno: “Ik ben continu in het veld en zie daar het werk. Dit geef ik door aan de werkmeesters, zij hebben een planbord en bepalen zelf dan wanneer ze het werk met de werkgestraften gaan doen. Dus zij zorgen op eigen houtje dat de tuin er perfect bij ligt, dat er geschoffeld en gesnoeid wordt, en dat de paden worden bijgehouden. Ik heb er geen kind aan en dat vind ik geweldig.”

Werk uit handen gehaald tijdens coronacrisis
Arno is vol lof over de werkmeesters, die ook indruk op hem maakten tijdens de coronacrisis. “Werkgestraften mochten niet meer komen. De tuin lag er gelukkig prachtig bij dus daar was niet direct werk nodig, maar na enkele weken werd het voor mij toch wel erg druk. Toen zijn enkele werkmeesters van de reclassering op eigen gelegenheid komen helpen. Niet omdat ik het vroeg, niet omdat hun leidinggevenden het zeiden, maar omdat ze het zelf wilden. En toen bleek al snel dat de werkstraffen weer opgestart zouden worden, dus echt zenuwachtig ben ik nooit geworden. Maar wel met dank aan hun inzet!”

Zoektocht naar projecten
Alexander kijkt ernaar uit zijn tanden te zetten in de zoektocht naar organisaties waar veel werkgestraften zich kunnen inzetten voor de samenleving. “Organisaties als Staatsbosbeheer, voor wie het maatschappelijk belang van de inzet van werkgestraften zwaar weegt, zijn een mooi voorbeeld van het soort organisatie dat we zoeken. Ze hebben laten zien buiten de kaders te durven denken en hechten veel waarde aan maatschappelijk ondernemen. Ze bieden zinvolle en zichtbare werkzaamheden aan die de werkgestraften moeten uitvoeren. Daarbij hebben zij veel werk liggen, zijn ze overal in het land te vinden, we werken op lokaal en regionaal niveau al met hen samen dus we hebben al contacten. En onze werkmeesters kunnen er praktisch zelfstandig aan de slag. We hopen hetzelfde te kunnen betekenen en net zulke mooie samenwerkingen aan te kunnen gaan met organisaties als Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, universiteiten, waterschappen en natuurlijk gemeenten. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: er wordt veel werk verzet voor die organisaties, en werkgestraften kunnen en moeten er iets terugdoen voor de samenleving. Win-win, zou ik zeggen.”

Mocht jij nu voor een organisatie werken waarvan je denkt dat een samenwerking met Reclassering Nederland interessant zou kunnen zijn, laat het ons dan weten. Stuur een mail naar a.reuvers@reclassering.nl en Alexander neemt contact met je op.

Over Reclassering Nederland

Voorkomen van strafbaar gedrag. Dat is de missie van Reclassering Nederland. We zetten onze expertise in om te voorkomen dat iemand die een misdrijf heeft gepleegd opnieuw in crimineel gedrag vervalt. We begeleiden en controleren verdachten en veroordeelden om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Zo zorgen we, samen met andere organisaties, voor een veilige en rechtvaardige samenleving. De reclassering voert alle werkstraffen in Nederland uit. We zetten daders die van de rechter een werkstraf opgelegd krijgen aan het werk. We laten hen iets zinvols terugdoen voor de samenleving. Jaarlijks voeren werkgestraften bijna 30.000 werkstraffen uit, goed voor bijna twee miljoen uren onderhoudswerk bij gemeenten en maatschappelijke instellingen, beheer van de openbare ruimte, natuurbeheer en werkzaamheden in de zorg en bij voedselbanken.

Geplaatst op 15 september 2020