Waar gaan we voor en waar staan we voor? Die vragen beantwoorden we in onze meerjarenstrategie.
Video: Wij zijn Reclassering Nederland
Uitgeschreven tekst
VOICE-OVER: In Nederland worden jaarlijks zo’n 80.000 mensen veroordeeld voor een misdrijf. Reclassering Nederland gaat aan de slag met deze mensen om slachtoffers te voorkomen.
VROUW #1: Je leest een dossier en je leest wat iemand gedaan heeft en dat kan heel erg heftig zijn.
(Een vrouw loopt door een gang heen.)
VOICE-OVER: De scheidslijn tussen goed en fout is soms dun. De balans wankel.
VROUW #2: Elk delict heeft een eigen verhaal, elke dader heeft een eigen verhaal, maar elke daders blijft vooral ook mens.
VROUW #1: We praten niks goed, maar goed, je bent wel met elkaar in gesprek om uiteindelijk nieuwe delicten te voorkomen.
(Man loopt over straat heen.)
VOICE-OVER: Ons werk is geen vaste wetenschap. Het is maatwerk.
(Man loopt over de galerij van een flat, een deur gaat open.)
VOICE-OVER: Het blijft mensenwerk.
(Man laat iemand naar binnen.)
MAN 1: Per persoon moet je voelen wat de balans is. Enerzijds heb je afstand en anderzijds heb je nabijheid.
VOICE-OVER: In onze aanpak zoeken we steeds naar het evenwicht tussen controle en eigen regie. Tussen straf en herstel en tussen vrijheid en veiligheid.
(Man geeft de ander een hand.)
MAN #2: Juist samen met onze partners en vrijwilligers kunnen we de mensen die in aanraking zijn gekomen met Reclassering Nederland een plek bieden binnen de maatschappij.
VOICE-OVER: Wij geloven in de veerkracht van mensen en in de kracht om te kunnen veranderen.
(Een vrouw zit in een bus. Een bus met RECLASSERING NEDERLAND erop stopt en de deur gaat open.)
MAN #2: Dat mensen die toch met heel veel weerstand komen, dat je die toch aan het einde van de rit een hand kan geven en zeggen van nou we hebben het toch geflikt.
(Twee mensen geven elkaar een hand en nemen afscheid.)
VOICE-OVER: Wij zijn de verbindende schakel. Tussen begrenzen en begeleiden. Tussen mens en maatschappij. Tussen verleden en toekomst. Wij zijn Reclassering Nederland.
Visie: waar staan we voor?
In onze visie staat op welke manier wij naar de wereld kijken, waar wij voor staan en waar we in geloven. Deze visie bestaat uit 6 pijlers:
1. Duurzaam reclasseren
Wij werken al 200 jaar met mensen die in aanraking komen met justitie. Dit doen we om slachtoffers te voorkomen en de maatschappij veiliger te maken. Op de korte termijn door risico’s te beheersen en op de langere termijn door cliënten te ondersteunen bij het veranderen van hun gedrag. Wij doen dit in een gedwongen kader. Daarvoor gebruiken we bewezen effectieve methoden en instrumenten, waarin we ook de perspectieven van slachtoffers een plaats geven. Op deze manier investeren we in onze cliënten voor een blijvend resultaat. Dit is werk waar we trots op zijn.
2. Vakmanschap
Medewerkers zijn open, eerlijk en duidelijk over hun handelen en de onderbouwing daarvan. Zij zijn in staat om samen met collega’s weloverwogen en verantwoorde beslissingen te nemen op basis van actuele vakkennis en ervaring. Onze medewerkers werken niet allemaal mét cliënten maar werken wel allemaal vóór cliënten.
3. Mensen centraal
Een delict heeft voor veel mensengevolgen. Wíj werken met de mensen die een delict hebben gepleegd of daarvan worden verdacht. Daarbij betrekken wij ook de omgeving van de dader. Een veiligere maatschappij betekent voor ons dat wij cliënten een nieuwe kans bieden en slachtoffers voorkomen. Daarom kijken en luisteren we ook naar het verhaal achter mensen en delicten.
4. Veranderen is moeilijk
Wij werken vanuit het vertrouwen en de ervaring dat de meeste mensen kunnen en willen veranderen. We hebben een lange adem en houden mensen vast, omdat we weten dat veranderen met vallen en opstaan gaat.
5. Inclusieve organisatie
We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen in onze organisatie zichzelf kan zijn. Want diversiteit verruimt onze blik en dat helpt ons om ons werk beter te doen. Daarom kijken en luisteren we naar de mens achter de professional.
6. Bruggen slaan
Het strafrechtelijke domein is onze thuisbasis en daar ligt onze expertise. Wij zijn de enige organisatie in de strafrechtketen die zich van aanhouding tot het einde van een straf bezig houdt met (de re-integratie van) daders. We slaan een brug tussen de maatschappij en het strafrecht. Dat doen we samen met partners in de strafrechtketen en andere organisaties.
Missie: waar gaan we voor?
In onze missie staat waar we ons op gaan richten om onze visie waar te maken. Deze missie bestaat uit 5 onderdelen:
1. Een veiliger samenleving
We werken aan een veiliger samenleving. Dat is voor ons een samenleving waarin iedereen mee kan doen, ook mensen die een delict hebben gepleegd. Mensen uitsluiten werkt immers ave-rechts. Dus zetten we controle en begeleiding in om nieuwe delicten te voorkomen en gedrag te veranderen. Ook investeren we in herstel van de relaties van cliënten met hun omgeving, waaronder die met slachtoffers. We ondersteunen mensen hierbij omdat we weten dat veranderen moeilijk is en het veel tijd en energie kost. Daarom houden we ook rekening met de mogelijkheden en beperkingen van cliënten.
2. Blijvende effecten en resultaten
Onze inzet moet blijvende effecten en resultaten hebben voor cliënten en de maatschappij. Daarvoor hebben we professionals die continu leren en ervaringen gebruiken om hun vak te ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat medewerkers voldoende tijd en ruimte hebben om met cliënten een contact aan te gaan waarin die zich gezien en gehoord voelen. Zo’n werk-alliantie is nodig om cliënten te motiveren en te ondersteunen bij de veranderingen waar ze voor staan.
3. Duidelijke en eenvoudige kaders
Om tijd en ruimte voor onze professionals te creëren stellen we duidelijke en eenvoudige kaders. Tegelijkertijd standaardiseren en innoveren we onze processen en methoden. Zodoende geven we richting aan de uitvoering van het werk en waarborgen we de vakbekwaamheid.
4. Veiligheid van medewerkers
Onze inzet voor een veiligere samenleving betekent ook dat onze medewerkers veilig zijn en zich veilig voelen in contact met de cliënt en met collega’s. Een andere vorm van veiligheid is dat medewerkers zichzelf kunnen zijn en in het verlengde daarvan anderen accepteren. Dat beschouwen we als een onmisbare voorwaarde voor de inclusieve organisatie die wij willen zijn.
5. Bewust van omgeving
We zijn ook een organisatie die zich bewust is van haar omgeving. We kunnen onze doelen immers alleen samen met andere maatschappelijke organisaties bereiken. Andersom zijn wij voor hen een cruciale organisatie om mee samen te werken. Die samenwerking moet op alle niveaus vanzelfsprekend zijn. Zo creëren we voor reclasseringswerkers een sterke positie om samen met cliënten en andere professionals nieuwe delicten te voorkomen.