Werkstraffen


Reclassering Nederland zorgt voor een goede match tussen veroordeelde en de plek waar de werkstraf wordt uitgevoerd. Hierbij begeleiden wij beide partijen.

Kleinere kans op terugval
Werkstraffen verkleinen de kans op terugval in crimineel gedrag. Dit komt omdat werkgestraften niet, zoals bij een gevangenisstraf, huis en haard verliezen, maar in de maatschappij blijven functioneren. En de werkstraf biedt een kans voor de werkgestrafte om iets terug te doen voor de samenleving.
Dat de werkstraf tot minder recidive leidt blijkt ook uit het onderzoek 'De werkstraf sorteert effect’ door hoogleraar criminologie Paul Nieuwbeerta. Hij onderzocht ruim zevenduizend daders, samen met het Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Zijn conclusie: daders met een werkstraf recidiveren maar liefst 47% minder vaak dan kort gestrafte gedetineerden.

Wat houdt een werkstraf in?
Een werkstraf duurt maximaal 240 uur. De straf dient een maatschappelijk belang: namelijk iets terugdoen voor de samenleving. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een werkmeester, of individueel bij een maatschappelijke organisatie. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt bij de plantsoenendienst of in een ziekenhuis. De veroordeelde krijgt geen geld of andere beloning voor de werkstraf.

Werkstrafprojecten in Nederland
Tijdens een werkstraf worden veroordeelden vaak gezamenlijk aan het werk gezet. Wij werken hiervoor samen met verschillende organisaties door heel Nederland. Soms kan een veroordeelde individueel bij een organisatie aan de slag. Een begeleider houdt in de gaten of er goed wordt samengewerkt en of de werkstraf juist wordt uitgevoerd: gedisciplineerd en gemotiveerd.

Regels en afspraken naleven
De werkstraf kent regels. Daarnaast maken we individuele afspraken met een veroordeelde. Overtreedt de werkgestrafte de regels, dan kunnen wij de werkstraf stopzetten. De rechter kan dan besluiten tot een gevangenisstraf. Hierbij staat twee uur werkstraf gelijk aan één dag gevangenisstraf. 


Reclassering Nederland   |  Postbus 8215   |  3503 RE Utrecht
De website van Reclassering Nederland maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten