Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Een medewerker van de reclassering aan de telefoon.

Advies: informatie verzamelen

Voor een goed advies hebben we informatie nodig van verschillende mensen en organisaties.

Justitie verwacht van ons dat wij in ons advies een goed beeld geven van jouw situatie. Daarom komen wij graag in contact met mensen die jou goed kennen. Hiervoor hebben wij jouw toestemming nodig. En we kunnen informatie over je vragen aan organisaties in het strafrecht en zorgorganisaties. Hiervoor hebben wij volgens de privacyregels geen toestemming van jou nodig.

Informatie van referenten

Om een goed beeld van jouw situatie te krijgen, kan een reclasseringsmedewerker contact opnemen met jouw familie, vrienden of bekenden of een professional die jou goed kent. Zo iemand noemen wij een referent. We kunnen ook contact opnemen met bijvoorbeeld de politie of een GGZ-instelling.

Door dit contact kunnen we een beter advies over jou geven aan justitie of de gevangenis. Om contact te kunnen opnemen met mensen uit je directe omgeving, hebben wij je schriftelijke toestemming nodig.

Informatie krijgen van jouw vrienden en familie zorgt voor een beter reclasseringsadvies

Informatie met en zonder jouw toestemming

Informatie van organisaties in strafrecht

We kunnen zonder jouw toestemming informatie over je vragen aan organisaties in het strafrecht. Zoals de politie, Openbaar Ministerie (OM), Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP). Deze organisaties kunnen ook zonder jouw toestemming informatie over je aan de reclassering geven.

Informatie van zorgorganisaties

We kunnen zonder jouw toestemming informatie over je vragen aan een organisatie of hulpverlener in de gezondheidszorg, jeugdzorg of maatschappelijke dienstverlening. Deze organisaties en hulpverleners hebben meestal wel beroepsgeheim. Dat betekent dat zij alleen met jouw toestemming gegevens aan de reclassering geven. De reclassering vraagt je hier daarom toestemming voor.

Deelt de reclassering ook gegevens met andere organisaties?

Tijdens het maken van een advies kan het nodig zijn dat de reclasseringsmedewerker overlegt met andere personen of organisaties. Bijvoorbeeld om een zorgtraject of onderzoek te kunnen starten. In die gevallen geven wij informatie over jou.

Wij hebben geen toestemming van je nodig om gegevens over jou te geven aan:

  • organisaties uit de strafrechtketen zoals de politie, OM, DJI en het NIFP (bijvoorbeeld Pro Justitia-rapporteurs)
  • hulpverleners of organisaties voor gezondheidszorg, jeugdzorg of maatschappelijke dienstverlening

In alle ander gevallen kunnen wij jouw gegevens alleen met jouw schriftelijke toestemming aan anderen geven.

Meer informatie over hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan, lees je in ons privacybeleid.