Veel evenementen in Nederland zijn in hoge mate afhankelijk van vrijwilligers. Omdat het soms best lastig is om voldoende vrijwilligers te vinden, deden zowel de Almelose Ruiterdagen als het WK gay rugby een beroep op Reclassering Nederland.

De Almelose Ruiterdagen zijn al tientallen jaren een begrip in de hippische sport. Het grootste paardenconcours van Nederland kon dit jaar wel wat extra hulp gebruiken. Jaap Pont, vrijwilliger bij het Twents Hippisch Centrum vertelt: “‘Er is op en om de manege altijd meer dan genoeg werk te doen. Daarom krijgen we van maandag tot en met donderdag hulp van 4 of 5 werkgestraften.” Het Twents Hippisch Centrum werkt sinds jaar en dag samen met Reclassering Nederland.

Snelcursus verkeersleiding Almelose Ruiterdagen

Een aantal werkgestraften die zich hebben ingezet voor het paardenconcours hebben een snelcursus verkeersleiding gevolgd. Ze waren verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de verkeersstromen. Daarnaast hielpen de werkgestraften bezoekers bij het parkeren, deelden ze de stallen in en begeleidden ze aan- en toeleveranciers op het terrein. Met deze werkzaamheden hebben ze hun waarde als vrijwilliger bewezen.

WK gay rugby

Het WK gay rugby zat te springen om vrijwilligers. Gerben Brug, manager van een Adviesunit bij Reclassering Nederland én coach van gay rugbyteam Amsterdam Lowlanders geeft aan: “De crux zat ‘m in het opzetten en afbreken van de legertenten die we voor elk team beschikbaar wilden stellen. Omdat dit doordeweeks moest gebeuren, waren er onvoldoende vrijwilligers beschikbaar.” Het inzetten van werkgestraften bleek de oplossing. Misschien een ongebruikelijke samenwerking, maar wel een met een positief resultaat.

Een aantal werkgestraften die zich hebben ingezet voor het paardenconcours hebben een snelcursus verkeersleiding gevolgd.