Nieuws
Dierenlot RN 220430

Werkgestraften bij dierenwelzijnsorganisaties?

“Reclassering? Wat doen jullie hier nou?” Tijdens de Landelijke Bijeenkomst Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot op zaterdag 30 april in Den Bosch kregen onze collega’s die vraag regelmatig. Projectbeheerder bij Werkstrafunit Zuid Wensley Grond: “Niet iedereen kon direct de link leggen, maar wij kunnen met werkgestraften veel betekenen voor organisaties die met dieren werken. Dat doen we nu ook al overigens, maar het kan op veel grotere schaal. Want de praktijk leert dat er altijd wel van die werkzaamheden zijn die blijven liggen. Daar kunnen werkgestraften een helpende hand bieden.”

Wensley was op uitnodiging van Stichting DierenLot aanwezig met collega’s Bjorn van Overveld, Vera Helwegen en Remy Franssen om uitleg te geven over hoe werkgestraften bij dierenwelzijnsorganisaties iets terug kunnen doen voor de maatschappij. En daar was veel interesse voor. “We gaven twee goed bezochte presentaties”, vertelt Wensley. Dat was dus niet een PowerPoint met feitjes opdreunen. Wensley zocht in zijn presentatie samen met Vera de interactie op. Zo vroeg hij de aanwezigen: “Stel ik ben Piet en ik heb 80 uur werkstraf. Wat vinden jullie dan van mij?” Wensley: “Ik deed dat omdat ik uit ervaring weet dat instellingen of organisatie het soms spannend of eng vinden om met werkgestraften te gaan werken. Wat zijn dat dan voor mensen? Daar kon Vera als medewerker werkstraffen meer over vertellen. Wensley: “Door hierover het gesprek te voeren merkten we dat we direct veel koudwatervrees weg konden nemen. Het zijn geen enge criminelen, maar vaak juist hele normale mensen.”

Voor herhaling vatbaar

Naast de twee presentaties was er de hele dag aanloop bij de reclasseringsstand die Wensley wisselend bemande met Bjorn, Vera en Remco. “We hebben ruim 200 mensen gesproken van allerlei organisaties.” Ook complimenten voor de organisatie, want alles liep mooi door. En het werd gewaardeerd dat we er waren. ‘Wel eens verfrissend om een organisatie als die van jullie hier te zien’, gaf een bezoekster aan. We konden ook meteen aan relatieonderhoud doen doordat we een aantal contactpersonen spraken van organisaties waar we al mee samenwerken.”, vertelt Wensley. Een geslaagde dag dus en voor herhaling vatbaar. En niet alleen bij stichting DierenLot als het aan Wensley ligt.

'Neem gerust contact op'

“Eigenlijk zou ik alle vergelijkbare netwerk- en of brancheorganisaties willen vragen ons uit te nodigen wanneer zij een dergelijke dag organiseren. We leggen graag uit wat we met het inzetten van werkgestraften kunnen betekenen. En als het nodig is komen we vrijblijvend langs om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Neem daarvoor gerust contact op met mij of Bjorn dan nemen wij contact op of brengen we je in contact met een projectbeheer uit de betreffende regio.”

Geplaatst op 3 mei 2022