18 mei 2017

Nieuwe werkstraflocatie Reclassering Nederland in Den Haag


Reclassering Nederland heeft donderdag 18 mei een nieuwe werkstraflocatie geopend in Den Haag. In het pand ‘De Zichtenburg’ aan de Zichtenburglaan in Den Haag voeren werkgestraften sinds kort hun straf uit. Het pand is ook de uitvalsbasis voor groenwerkzaamheden die elders in de stad worden verricht.


Teamleider Marco Bal is trots op de nieuwe locatie. ,,Er kunnen hier tot 36 werkgestraften tegelijk werken. Het is een mooie, open ruimte geworden, waar het prettig werken is.’’ De werkzaamheden zijn eenvoudig. ,,Verpakken en ompakken, labels aanbrengen, dat soort werk’’, vertelt Bal. ,,Het moet ook niet te ingewikkeld zijn, want we kunnen werkgestraften niet dagen lang inwerken. Men moet direct aan de slag kunnen. Cliënten vinden het soms wel repetitief of saai, maar ik vind dat niet zo erg. Het moet ook niet te leuk worden. Ik wil werkgestraften niet meer terug zien na hun werkstraf.’’

Over de werkstraf

De rechter en officier van justitie kunnen bepalen dat een dader voor lichtere strafbare feiten een werkstraf moet uitvoeren. Een werkstraf kan maximaal 240 uur duren. Reclassering Nederland ziet erop toe dat werkstraffen worden uitgevoerd. Als een straf niet wordt uitgevoerd staat voor iedere twee uur werkstraf één dag vervangende hechtenis. De recidive onder werkgestraften is lager dan onder veroordeelden die een kort gevangenisstraf moesten ondergaan. De werkstraf levert daarmee een bijdrage aan een veiliger samenleving. Bovendien doen werkgestraften met hun werk iets terug voor de samenleving.

Werkstraffen worden verricht op eigen werkprojecten van Reclassering Nederland, zoals bijvoorbeeld de Haagse werkplaats, maar Reclassering Nederland werkt ook actief samen met bedrijven, instellingen en overheden in de regio. Werkstraffen kunnen dus ook worden uitgevoerd in bijvoorbeeld zorginstellingen of bejaardenhuizen.

In 2016 werden landelijk ruim 34.000 werkstraffen uitgevoerd onder toezicht van Reclassering Nederland. In Den Haag waren dat er ruim 2000.Ga naar de overzichtspagina van nieuws

Reclassering Nederland   |  Postbus 8215   |  3503 RE Utrecht
De website van Reclassering Nederland maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten