Nieuws
Mardjan Seighali

Mardjan Seighali benoemd als lid van de Raad van Toezicht van Reclassering Nederland

Toen ze – net als zovelen – tijdens de coronacrisis haar huis eens grondig opruimde, vond Mardjan Seighali haar speech van 7 jaar geleden, toen ze afscheid nam als unitmanager bij Reclassering Nederland. “’Ik zal de reclassering altijd een warm hart blijven toedragen’, had ik geschreven, en dat is ook zo: mijn liefde voor de reclassering is altijd gebleven.” En dat is maar goed ook, want vanaf vandaag is Mardjan weer terug ‘op honk’ als nieuw benoemd lid van de Raad van Toezicht van Reclassering Nederland.

Hoe Mardjan ooit bij de reclassering terecht kwam? “Ik werkte bij Bureau Jeugdzorg als leidinggevende en was daar inmiddels toe aan iets nieuws. Mijn interesse had altijd al wel gelegen in het justitiële en ik wilde ook de wereld van de volwassenen wel eens ontdekken, dus toen ik gevraagd werd als unitmanager toezicht en advies in Amsterdam Nieuw-West, twijfelde ik geen seconde. Daarin kwam dat alles samen.”

Vier jaar lang bekleedde ze die functie met groot plezier in Amsterdam en daarna in de omgeving van Flevoland. Ze maakte een zijstap naar Stichting Erfgoed Nederland, maar ging enkele jaren later terug als interim unitmanager in de regio Arnhem/Nijmegen/Utrecht. “Het werk was weliswaar bekend, maar elk werkgebied brengt weer nieuwe dynamiek en uitdagingen met zich mee. Dat blijft mij boeien.”

“Eigenlijk ben ik een soort recidivist”

Inmiddels is zij ruim zeven jaar directeur van Stichting Vluchteling-Studenten UAF, maar haar reclasseringshart bleef kloppen. Dus toen onlangs de vacature op LinkedIn voorbij kwam van lid van de Raad van Toezicht, wist ze het meteen. Met een grinnik: “Eigenlijk ben ik een soort recidivist: ik blijf maar terugkomen bij de reclassering.”

Tijdens haar sollicitatiegesprek kwam het wel naar voren, haar eerdere functie als unit manager. Mardjan: “Het was ook voor mij een belangrijk onderwerp. Toen ik 15 jaar geleden binnen kwam, trof ik de organisatie in een uitdagende tijd. De reclassering moest een professionaliseringsslag doormaken en dan moeten er eerlijke, en soms ook moeilijke, gesprekken worden gevoerd. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Maar als lid van de Raad van Toezicht heb je een andere rol. Je stuurt geen team aan, maar bent bezig met hoofdlijnen. Een rol die in deze fase van mijn leven goed bij mij past.”

Er zijn voor Mardjan veel verschillen met toen, ook hoe ze zelf was. “Mijn ervaringen in het verleden hebben me veeleisend gemaakt, voor mezelf maar ook voor mijn omgeving. In de loop van de jaren heb ik meer oog gekregen voor de kleine dingen in het leven die ook voldoening kunnen geven. Ik zoom meer in.”

Je hebt een zware verantwoordelijkheid. En die voel ik ook

Mardjan is duidelijk over de rol van de Raad van Toezicht: “De raad heeft drie functies. Eén is strategisch sparringspartner zijn van de algemeen directeur, twee is dat je toezicht houdt op de maatschappelijke doeleinden van de organisatie, dus dat je je continu afvraagt: doen we het goed? Je houdt kritisch toezicht, zowel financieel als ook qua impact op de samenleving. En drie is dat je de werkgever bent van de directeur. Je volgt de bewegingen van de organisatie en hebt vanuit good governance echt een zware verantwoordelijkheid. En die voel ik ook.”

Diversiteit is niet vanzelfsprekend

Haar interesse gaat in het bijzonder uit naar de rol van de reclassering in radicaliseringsvraagstukken, naar onze richting binnen een gepolariseerde samenleving, en naar hoe we diversiteit nastreven. “Toen ik in Amsterdam bij de reclassering werkte, heb ik heel veel moeite moeten doen om een vrouw in een rolstoel aan te nemen. Ik weet nog hoe erg ik dat vond, die weerstand. Hoezo namen wij aan dat zij haar werk niet goed kon doen, alleen maar omdat ze niet kon lopen? Zij zat al een hele tijd in die stoel, voor haar was dat helemaal geen beperking. Wie waren wij om te bepalen dat dat wel zo was? Maar ik kreeg de wind van voren van collega’s. En tuurlijk, niemand is vrijgesteld van vooroordelen, maar we moeten daar wel een open dialoog over blijven houden. En als zo’n grote organisatie heb je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het zou mooi zijn als we konden zeggen ‘diversiteit is vanzelfsprekend’, maar dat is het niet. En ik vind dat het bij de reclassering al best goed zit, maar we zijn er zeker nog niet. Daar zou ik als toezichthouder wel aandacht voor willen blijven vragen.”

 

Het is een oude organisatie die al 200 jaar een toegevoegde waarde heeft

Mardjan is het enige lid van de Raad van Toezicht dat op voordracht van de OR van Reclassering Nederland gekozen is. Zij zal ook bij de vervulling van haar taken in nauw overleg staan met de OR en vertegenwoordigt de OR binnen de RvT. Een unieke positie, zo vindt ook OR-voorzitter Sabrina Lasten. “We zijn heel blij dat Mardjan degene is met wie we zo nauw zullen optrekken. Ze is een doortastende vrouw, heeft veel toezichtervaring en kent onze organisatie van binnenuit. Dat zou natuurlijk ook kunnen betekenen dat ze té betrokken is, dus daar hebben we als OR wel even over gesproken. Maar we hebben kunnen concluderen dat er voldoende distantie is.”

Ook Liesbeth Spies, voorzitter van de RvT, is blij met de komst van Mardjan: “Dat ze het werkveld van binnenuit kent, al 15 jaar de ontwikkelingen van de reclassering op de voet volgt en ruime ervaring heeft als toezichthouder in maatschappelijk relevante organisaties, maakt haar tot een aanwinst voor de Raad van Toezicht.”

Iedereen verdient een tweede kans

Mardjan ziet er erg naar uit om opnieuw bij de reclassering haar maatschappelijke rol te kunnen vervullen. “Het is een oude organisatie die al 200 jaar een toegevoegde waarde heeft en wiens rol in de wet is opgenomen. Iedereen wil een veilige samenleving en de reclassering speelt een grote rol bij de realisatie daarvan. Daarbij vind ik dat iedereen een tweede kans verdient. Ik heb zelf in Nederland ook de kans gekregen mij verder te ontwikkelen en dat gun ik iedereen. Ik vind de reclassering echt een organisatie die ertoe doet en ik ben dan ook heel blij dat ik er weer, in een andere rol, deel van uit mag maken.”

 

De raad van toezicht bestaat uit vijf leden. Voorzitter Liesbeth Spies en de leden Mardjan Seighali, Jan Hamming, Marieke Koek en Tom Groot.

Meer weten? Lees het verslag van de Raad van Toezicht over 2019.

Geplaatst op 8 juli 2020