Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Een man staat in de werkplaats van een werkstraflocatie. Hij houdt een boek voor zijn gezicht om zijn identiteit te verbergen.

De werkstrafserie van Ronald Kamps: “Het heeft veel indruk gemaakt”

Meer dan 1000 keer zat Ronald als rechtbankcolumnist in de rechtszaal en hoorde daar allerlei vonnissen aan. “Een boete begreep ik. Een gevangenisstraf ook. Maar zo’n werkstraf?” Hij verzocht de rechter om ook zo’n straf opgelegd te krijgen en ging 28 uur schoffelen, dweilen, sjouwen, timmeren, en vooral in gesprek met werkmeesters en werkgestraften./intro-text]

Het is een ervaring die indruk maakt. Ronald: “Dat begon eigenlijk al in de rechtszaal. Je naam wordt omgeroepen en dan word je veroordeeld door een rechter die boven je uittorent. Je krijgt een intake, je vingerafdrukken worden afgenomen. Bij het intakegesprek zit iemand achter een tafel zo breed als de hele kamer, en diegene komt via een andere deur binnen zodat je geen fysiek contact kunt hebben. Dat is wel wat hoor.”

Anekdotes

In gesprek met Ronald buitelen de anekdotes over elkaar heen. Van het reclasseringsbusje waar de capuchons meteen op gingen en niemand bij het raam wilde zitten, “je kreeg ook gekke blikken hoor”, naar de werkgestrafte die is blijven plakken en nu een reguliere baan heeft (“Harold rende als een jonge god op super”), naar de briefjes in Apeldoorn die de jongens gedragsregels moeten bijbrengen (“Bedank de klant altijd voor de gebrachte spullen en kauw geen kauwgum”). Stuk voor stuk zijn het verhalen uit het leven gegrepen. Soms lachwekkend, soms schrijnend.

Duwtje in de rug

Regelmatig raakt het Ronald. “Veel van deze jongens hebben aardig wat te verstouwen gehad in het leven. Geen opleiding, verkeerde vrienden, niemand die hen bij de hand heeft genomen en zei: ‘kijk, zo doe je dat’. En die komen dan hier voor hun werkstraf en hebben voor het eerst in hun leven een ritme. Ze komen mensen tegen die hen met respect behandelen. Die lachen om hun grapjes. Aardige collega’s. Dat is voor sommigen precies dat duwtje in de rug om op zoek te gaan naar werk of om hun oude leven vaarwel te zeggen. En dat is toch wat we willen: dat we hen bij de werkstraf niet meer terugzien? Ja, voor die mensen levert dit echt veel meer op dan een gevangenisstraf.”

Benieuwd naar Ronalds ervaringen? Lees hieronder zijn verhalen van de werkstrafserie. Je kunt Ronald ook volgen op X via @RonaldKamps, waar je al zijn rechtbankcolumns vindt.

Werken bij Reclassering Nederland

Heb je door deze serie interesse gekregen in een functie als werkmeester of medewerker werkstraffen? Check onze vacatures en kijk of er iets voor je bij zit!

Deel op