Nieuws
Adobestock 317573300 Corona Virus

Consequenties van aanscherping coronamaatregelen voor reclassering

Per 4 november 22.00 uur gelden verscherpte coronaregels voor het gehele land. Organisaties met een vitale maatschappelijke functie waaronder die in de strafrechtketen blijven open om zo veilig mogelijk hun rol voort te zetten.

Rechtbanken, politie, OM en de reclassering gaan door met hun werk, net als winkels en bedrijven die de samenleving draaiende houden. Voor de reclassering betekent het dat we onze kerntaken voortzetten, zo veilig en gezond mogelijk, zoals we dat de afgelopen tijd ook hebben gedaan. Algemeen directeur Johan Bac: “Ons werk levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en het rechtsgevoel in ons land. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de reclassering aangemerkt als vitale sector, samen met partners in de keten. We gaan door met onze taken en letten daarbij voortdurend op dat het veilig en gezond blijft.”

Werkstraffen

Het betekent dat werkstraflocaties open blijven en werkgestraften daar op anderhalve meter afstand hun straf uitvoeren en op ons advies mondkapjes dragen. Werkstraffen worden ook in de buitenlucht uitgevoerd, op veilige afstand tussen cliënten onderling en tussen cliënten en publiek. Johan Bac: “Het is belangrijk aan het werk te blijven vanwege de cruciale rol van de werkstraffen in de rechtsstaat: meedoen en iets terugdoen voor de samenleving. En we moeten de achterstand wegwerken, waarbij we ons aan de regels houden van de overheid om de risico’s beheersbaar te houden. Voorop staat veilig en gezond werken voor onze medewerkers, cliënten en de samenleving.”

Locaties

De kantoorlocaties van de reclassering zijn aangepast aan het werken binnen de landelijke richtlijnen. Waar mogelijk vinden toezichtgesprekken telefonisch of via beeldbellen plaats, maar mocht persoonlijk contact noodzakelijk zijn, dan zijn de locaties ingericht om op een veilige manier het werk te kunnen doen en de noodzakelijke 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Geplaatst op 4 november 2020