Blog
Adobestock 319507072 Bitterballen

De verjaardag

“Die vent van die mishandeling heeft alleen maar een werkstraf opgelegd gekregen!”, zegt de man die naast mij is komen zitten op de ietwat saaie verjaardag van mijn overbuurvrouw. "Jij werkt toch voor de reclassering?", voegt hij hier uitdagend aan toe.

Ik ga niet inhoudelijk in op zaken of wat ik er als mens van vind dat iemand die veroordeeld wordt voor zware mishandeling ‘alleen maar’ een werkstraf opgelegd krijgt. ‘Wat houdt een werkstraf in denkt u?’, luidt mijn wedervraag. ‘Nou gewoon een beetje werken, paar uurtjes hooguit’, antwoordt de iwabp (ik weet alles beter-persoon).

Ik draai mij naar hem toe en ga er eens goed voor zitten. Ik heb eerder met dit bijltje gehakt. Ik leg hem uit dat 240 uur werkstraf ongeveer 30 dagen werken is. Voor niets. Je krijgt geen cent. Je betaalt je eigen vervoer,  je eigen lunch en je zorgt voor je eigen werkkleding. Als je geluk hebt, kun je je werkstrafuren maken als je zelf vrij bent. Vaak lukt dit niet, en dan moet je bijvoorbeeld zes dagen per week werken omdat je naast je huidige baan ook nog je werkstrafuren moet maken. Soms zal je ook vrij moeten nemen van je werk. Dan kost het je dus ook nog eens vakantiedagen.

 

...en zeker niet later want dan is het busje van de werkmeester, die je naar je werkplek rijdt, vertrokken.

De man steekt zijn vinger op, haalt adem om wat te zeggen, maar ik ben op dreef en stoom door. Ik leg uit dat het eenzijdig werk is, steeds hetzelfde. Dat je je om half 8 in de ochtend moet melden bij ons op kantoor en zeker niet later want dan is het busje van de werkmeester, die je naar je werkplek rijdt, vertrokken. Je werkt in weer en wind en in kou en regen. Kom je niet, dan heb je kans dat je 120 dagen gevangenisstraf uit moet zitten. Sommige veroordeelden proberen de werkstraf uit te voeren zonder dat hun eigen werkgever hier achter komt. Ze nemen onbetaald verlof op om de werkstraf te kunnen doen. Dan heb je nog eens minder salaris ook!

Ik blijf maar doorratelen over de nadelige gevolgen van een werkstraf. Mijn gesprekspartner kijkt nu enigszins beteuterd. Hij had vast meer zin in de eeuwige discussie over hoe de Nederlandse rechters veel te lage straffen uitdelen waaronder ‘zo’n werkstrafje’. Hij druipt af. Ik zie in de verte de schaal met bitterballen mijn kant op komen. Wordt het toch nog een leuke verjaardag.

 

Interesse in een baan bij Reclassering Nederland? Klik hier.

Esther

Esther Vroegop

Esther Vroegop

Esther Vroegop werkt bij Reclassering Nederland. Ze is reclasseringswerker advies in de regio Oost. Voor een beetje humor, realiteitszin en loze breinpauzes schrijft ze blogs en artikelen. Met een vlotte pen geeft ze prachtige inkijkjes in de dagelijkse praktijk van het reclasseringswerk.

Geplaatst op 28 april 2022