“Van het kastje naar de bank gestuurd”

12 september 2017

De pop die ze bij zich had, hield ze stevig vast en tijdens het gesprek aaide zij het speelgoed een aantal keer liefdevol over het gezicht alsof zij het poppenkind gerust moest stellen.

Ould a shouks*

20 december 2016


Ik woon midden in Amsterdam-Oost. Ost -in het vocabulaire van hipsters- is razendsnel hip and happening geworden. Maar al rijzen de huizenprijzen ook hier de pan uit, tot nu toe weet Oost haar sociale diversiteit redelijk te behouden, met zelfs wat rafelige randjes.

Regels

13 januari 2016

De agent bekeek mij en mij mijn fiets.

‘Waarom rijden racefietsers altijd door rood? Hoeven die zich niet aan de wet te houden, of zo?’

Zou hij weten dat ik van beleid ben? vroeg ik me af. Straal ik dat non-verbaal uit en kan hij aan mijn ponem zien dat ik de hele dag niks anders doe dan op dit soort vragen kauwen om er dan memo’s vol analyses over te schrijven? Ja, het kan zo gek niet zijn of ik weet er wel iets bijdehands over te schrijven.

Een ietsepietsie

24 juni 2015

Veel werkgestraften zijn zichzelf tijdens hun werkstraf. Sociaal wenselijk gedrag? M’n reet! Maar elk nadeel heb z’n voordeel. Zo leer je ze wel een ietsepietsie beter kennen. Vaak begrijp je dan iets beter waarom ze bij ons zijn. Mooi! Waarom? Zo kan je ‘on the job’ ze soms een ietsepietsie bijsturen. En soms ook niet.

Wie zijn vingers brandt...

25 februari 2015

Mijn telefoon gaat over. Ik neem op en hoor: “Dag mevrouw Kleindijk, u spreekt met Kees de Jong. Hoe gaat het met u?” Ik bedank hem voor de belangstelling en vraag eveneens zeer beleefd hoe het hem vergaat. “Ja, goed wel! Ik wilde u even laten weten dat er iets bijzonders is gebeurd zojuist. Ik had de kraan opengedraaid, die met dat leuke rode dopje, en toen heb ik mijn hand gebrand aan het hete water…"

Een ietsepietsie

16 januari 2015

Veel werkgestraften zijn zichzelf tijdens hun werkstraf. Sociaal wenselijk gedrag? M’n reet! Maar elk nadeel heb z’n voordeel. Zo leer je ze wel echt een ietsepietsie beter kennen. Vaak begrijp je dan waarom ze bij ons zijn. Mooi! Waarom? Zo kan je ‘on the job’ daar waar mogelijk een ietsepietsie bijsturen.

Wolvenplein 1986

21 augustus 2014

Mijnheer Yilmaz was een kleine man met een groot hoofd en een onbreekbare glimlach onder een grijze snor. Hij sprak een beetje Engels, één woord Duits en een paar bajeswoorden zoals lucht, recreatie en bewaarder. De rest van de communicatie deed hij met gebaren. Of hij keek op een bepaalde manier. Dat lag eraan.

Honds

05 juni 2014

Een beminnelijke man met vriendelijke blauwe ogen zit voor en zegt: "Eigen schuld, daar kan ik kort over zijn, ik had teveel op, niet heel veel maar toch. Je mag niet drinken als je rijdt, klaar. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Ik neem twee weken vrij en werk die uren in één keer weg." 

Mark

01 april 2014

Mark komt aanscheuren in een kleine, rode auto. Met piepende banden en uitbundig zwaaiend stopt hij voor het groepsproject op de Lutmastraat. Even slaat de schrik mij om het hart. Het zal toch niet weer? Nog niet zo lang geleden kwam Mark ook de Lutmastraat inscheuren. Op een hele kleine scooter. Hij werd achtervolgd door twee politiewagens met loeiende sirenes. 

Woninginbrekersbeleid

14 februari 2014

Wij van beleid zijn ook wel eens slachtoffer. Ja, hoe ironisch is dit: ik zit als het ware te wachten tot de inkt van een notitie over woninginbrekersbeleid die ik geschreven heb droog is en iemand breekt bij mij in. Dat heb ik weer. 

Graag

01 januari 2014

'Ik wil natuurlijk ont-zet-tend graag de werkstraf zo snel mogelijk uitvoeren. Ik kan niet wachten, het kan maar gebeurd zijn toch? Anders leunt het ook maar zo op je.' 
 

Helpen

01 november 2013

Wij van beleid werken ook bij de reclassering. Ik zeg het maar even, want ik vergeet het zelf ook wel eens. Ik bedoel, ik vergeet wel eens waaróm ook al weer. Laatst had ik het met mijn dochter over mijn favoriete programma's van MTV (ja, wij van beleid zijn ook bij de tijd) en toen noemde ik: made, friendzone en I used to be fat. 

Dood punt

03 oktober 2013

Kraak noch smaak zat aan het getrimde baardje, de nette bandplooibroek en de bruine Van Harensandalen met grijze sokken. Hij sprak ook wat lijzig, en zijn woorden waren zo cliché dat ik amper aantekeningen op mijn kladblok had genoteerd.

Niet dat het geen leuk delict was. Hij was dertig jaar een in- en inbetrouwbare geldteller geweest bij een bedrijf waar dagelijks plastic bakken met munten en papiergeld binnenkwamen. 

Goeie jongen

10 september 2013

'Ik ben een goeie jongen, nou ja goeie, ik heb natuurlijk wel wat gedaan maar toch…'

'Wat gedaan’ is een understatement, hij heeft het afgelopen decennia zo ongeveer alles gedaan wat God verboden heeft: straatroof, overvallen, drugs, steekpartijen, heling, diefstal.

 

Afschaffen dat justitiegedoe

19 juli 2013

 Hij rookt zo nonchalant mogelijk een sigaretje voor de deur van het groepsproject in Amsterdam. Hij wacht op de werkstrafintroductie. In een uur tijd zullen hem de do’s en de don’ts van de werkstraf worden uitgelegd. En vanaf morgen wordt hij hard aan het werk gezet. Hij kijkt mij grijnzend aan. 

‘Allemaal kakkerlakken die hufters van Justitie. Ik begrijp niet dat je daarvoor kan werken. Schoften. Ze naaien je. Je kunt niets. Pats, boem, ze staan voor je deur. Afschaffen dat Justitiegedoe.’

Met vlakke hand

11 juni 2013

Ze leek een beetje op een sirene op de eerste maandag van de maand. Vanuit het niets begon ze midden in een zin plots HEEL HARD TE SCHREEUWEN OM DAN HALVERWEGE  haar stem weer op een gewoon volume te draaien. Het vreemde was, het leek haar persoonlijk niet te hinderen. 

Wildplassen

01 mei 2013

Joop moet zeiken. Zeiken als een stier. Hij leunt op zijn schoffel en kijkt om zich heen. Is er ergens een goede zeikboom in de buurt? Of wat bosjes waar hij even ongezien in kan duiken?  Maar Joop is een nette kerel. Ook al heeft hij een werkstraf van 80 uur.

Vandaag is hij klaar. In twee weken tijd heeft hij zijn werkstraf zonder gedoe en gemekker uitgevoerd. En dat wil hij zo houden. Dus loopt Joop naar werkmeester Bart.  'Bart, ik moet zeiken als een stier.'  

Voegen?

25 maart 2013

§   Goedemiddag mijnheer A van het parket. Ik rapporteer over parketnummer 1, is daar al een zittingsdatum voor?

§   Even voor u kijken…Nee, daar is nog geen datum van bekend. Hij ligt er wel klaar voor.

§   Prima. Nu heb ik nog een ander parketnummer van dezelfde mijnheer, die zaak staat ook nog open. Zelfde delict, zelfde tijdsbestek, mijnheer exhibitioneert altijd en overal, niks nieuws onder de zon. Lijkt me handig om dat in één keer te doen. Toch?

Vrouwen

26 februari 2013

Hij is groot en Antilliaan en ondanks de bewolking houdt hij binnen zijn zonnebril op. Hij lijkt stuurs maar dat is schijn. Eenmaal in de spreek- kamer steekt hij meteen van wal. ‘Vrouwen das niks, ik begin d’r niet meer aan. Ja, een neukertje natuurlijk, das logisch...

Systeemles!

08 januari 2013

Soms krijgen wij werkgestraften over de vloer die heel erg tegen het systeem zijn. Waarom? Het systeem bezorgt ze geweldig veel hoofdpijn. Het systeem zorgt dat ze zo maar spontaan een werkstraf moeten uitvoeren. Maar wie of wat het systeem nu precies is, wordt nooit echt duidelijk.

Het systeem heeft vaak wel iets met de overheid van doen. Met instanties en zo die je brieven sturen. Die iets van je moeten! Justitie, Politie, de Sociale dienst, de Gemeente, de Reclassering…….dat soort instanties. Oplichters zijn het! Bloedzuigers! Kutambetenaren. Maar het systeem krijgt nooit echt een gezicht.  

Arie

22 november 2012

Een kilo schouderkarbonades met kruiden én een pakje roomboter heeft hij gestolen. Het levert hem een werkstraf van 10 uur op. ‘Ik moest toch eten’ is zijn verweer.

 

Met 50 euro weekgeld komt hij normaal gesproken goed uit. Een storing bij de bank zorgt er echter voor dat zijn geld 4 dagen later komt dan normaal, te laat voor hem…
 

 

Verrassend inzichtelijk

18 oktober 2012

Eerlijk is eerlijk. In het begin gluurde ik achterdochtig naar alles wat ons tijdens de instructiebijeenkomsten aan ingewikkeldheden werd gepresenteerd. Hypothesemodellen, verdieping, somscores, indicatiestelling,
dynamische en statische criminogene factoren, responsiviteit, procriminele houding, risicotaxatie.

Voor een reclasseringswerker zoals ik -met lichtmarxistische inslag en Indiase spiegeltjesjurk eind jaren zeventig begonnen- een sensatie alsof je in een sciencefictionfilm rondloopt. 

Met de nachttrein

13 september 2012

 

In ons werk kom je regelmatig spraakmakende, bijzondere en excentrieke mensen tegen. Iedereen kan tegen een werkstraf oplopen. Spraakmakende, bijzondere en excentrieke mensen dus ook.

Deze categorie mensen is trouwens in de regel heel schuldbewust. Dat blikje bier was inderdaad gestolen. En nee, het is niet netjes om tegen een politieman NSB’er te schreeuwen.

Maar ja, soms zitten emoties vooral in de weg. Spraakmakende, bijzondere en excentrieke mensen met een werkstraf, werken hard. Ze willen dat hun lei weer snel en goed schoon is. Het principe van wederkerigheid begrijpen ze heel goed.


Reclassering Nederland   |  Postbus 8215   |  3503 RE Utrecht   |  Telefoon: 088-80 41000
De website van Reclassering Nederland maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten